Οι bodybuilders που λαμβάνουν αναβολικά στεροειδή για το χτίσιμο των μυών κινδυνεύουν από σεξουαλικά προβλήματα, υπογονιμότητα και προβλήματα στην καρδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας Ιταλών επιστημόνων.

Στους bodybuilders που οικειοθελώς άρχισαν να λαμβάνουν αναβολικά στεροειδή για πρώτη φορά, οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σε διάστημα δυο ετών έδειξαν πτώση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών, συρρίκνωση των όρχεων, αύξηση του στήθους, μικρή ποσότητα σπέρματος και χαμηλά επίπεδα της χοληστερόλης HDL στο αίμα.

Ο Καθηγητής Antonio Bonetti από το Πανεπιστήμιο της Πάρμα εστίασε την έρευνά του σε γυμναστήρια. Πλησίασε 22 bodybuilders τους οποίους προειδοποίησε για τον ενδεχόμενο κίνδυνο στην υγεία από υψηλές δόσεις αναβολικών στεροειδών.

Δυο από αυτούς αποφάσισαν να σταματήσουν τη λήψη τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 7 από τους υπόλοιπους 20 αθλούμενους σταμάτησαν τη λήψη στεροειδών και αποσύρθηκαν από την έρευνα για διάφορους λόγους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ψυχολογικές διακυμάνσεις, η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, τα σεξουαλικά και τα οικογενειακά προβλήματα.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, παρατήρησε σοβαρές ψυχικές διαταραχές, που εκδηλώθηκαν με προβλήματα στη συμπεριφορά και τις σχέσεις. Συναισθηματικές διακυμάνσεις, έλλειψη κινήτρου στην άσκηση και τη δουλειά, απάθεια, κατάθλιψη, επιθετικότητα, συμπτώματα παράνοιας, σεξουαλικά και οικογενειακά προβλήματα.

Αυτά τα προβλήματα οδήγησαν έναν αθλούμενο σε κατάχρηση αλκοόλ και άλλον σε ψυχιατρική αγωγή. Σε άλλον, συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης που είχαν διαγνωστεί νωρίτερα χειροτέρεψαν μετά τη χρήση αναβολικών στεροειδών και χρειάστηκε νοσηλεία.

Η πιο σημαντική αλλαγή που παρατηρήθηκε ήταν η βλάβη στο λιπιδαιμικό προφιλ που σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, σημειώνει ο Bonetti. Τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL μειώθηκαν κατά τη διάρκεια λήψης στεροειδών, όπως και τα επίπεδα της πρωτεΐνης αίματος Apo-A1.

Χαμηλά επίπεδα Apo-A1 έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Άλλη σημαντική μακροπρόθεσμη παρενέργεια της χρήσης αναβολικών στεροειδών ήταν η υπογονιμότητα, εύρημα που συμφωνεί με αυτά προηγούμενων ερευνών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘International Journal of Sports Medicine’.

Πηγές: ‘International Journal of Sports Medicine’