Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συναισθηματικά προβλήματα ή διαταραχές συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ομάδα του τμήματος ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Warwick εξέτασε τη συμπεριφορά 200 παιδιών, ηλικίας 6 ετών, που γεννήθηκαν πριν από τις 26 εβδομάδες κύησης, δηλαδή πολύ πρόωρα.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους γονείς κάθε παιδιού που γεννήθηκε στη Βρετανία και Ιρλανδία στις 25 εβδομάδες κύησης ή νωρίτερα, μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 1995. Από πιθανό αριθμό 308 παιδιών που επέζησαν τα πρώτα 6 χρόνια, απάντησαν 241 γονείς.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη συμπεριφορά αυτών των πολύ πρόωρων παιδιών με ομάδα ελέγχου παρόμοιας ηλικίας, για να εξετάσουν αν είχαν ισχυρότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Ανακάλυψαν ότι ποσοστό 30,6% των παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα ήταν υπερκινητικά, σε σύγκριση με ποσοστό 8,8% των παιδιών που γεννήθηκαν κανονικά και 33,3% των πρόωρων είχαν προβλήματα προσοχής έναντι 6,8%.

Πρόσεξαν μια διαφορά μεταξύ φύλων στην ομάδα των πρόωρων. Αγόρια που γεννήθηκαν πρόωρα έδειξαν μεγαλύτερο βαθμό προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως υπερκινητικότητα, ενώ τα κορίτσια είχαν περισσότερες εσωτερικευμένες διαταραχές, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Η έρευνα, επίσης έδειξε ότι τα πολύ πρόωρα αγόρια ήταν περισσότερο ευάλωτα σε προβλήματα συμπεριφοράς και είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους γονείς και τους δασκάλους σε σχέση με κορίτσια που γεννήθηκα πολύ πρόωρα.

Ο Dr.

Dieter Wolke δήλωσε πως σε αυτή την κατηγορία των πρόωρων ανακάλυψε σημαντικό αριθμό δυσκολιών στη συμπεριφορά, στην οποία περιλαμβάνονται προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως συναίσθημα, υπερκινητικότητα, προσοχή και προβλήματα με συνομήλικους.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι συμφώνησαν ότι αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο σπίτι και στη σχολική ζωή για ποσοστό 23% της ομάδας των πρόωρων.