Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ελπίδες για βελτίωση συστημάτων που εφαρμόζονται σήμερα στην Ιατρική, δημιουργεί το μεγάλο πείραμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN).

Από τις 10 σήμερα, το πρωί, κάτω από γαλλο – ελβετικά σύνορα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πείραμα που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως, βασικός στόχος του οποίου είναι να ρίξει φως στις συνθήκες γέννησης του σύμπαντος και να ανακαλύψει νέα σωματίδια της ύλης.

Καθοριστικό ρόλο, διαδραματίζει ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC), ο οποίος βρίσκεται σε ένα τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων. Το σύστημα αυτό, αναμένεται να δώσει ώθηση στην εξέλιξη της έρευνας στη σωματιδιακή φυσική και στην Ιατρική, για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων και για την ακτινοθεραπεία των ασθενών με νέες δέσμες σωματιδίων.

Ο γενικός διευθυντής του CERN κ. Ρομπέρ Αϊμάρ, πρόβλεψε ότι οι ανακαλύψεις που θα προκύψουν από το ιστορικό πείραμα, θα πυροδοτήσουν μελλοντικά σημαντικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Απαντήσεις θα δοθούν σε υπαρξιακά ερωτήματα, του τύπου αν υπάρχουν άλλες διαστάσεις και να επιβεβαιωθούν βασικές θεωρίες της φυσικής και της κοσμολογίας, για το αν υπάρχει το σωματίδιο ‘μποζόνιο του Χιγκς’, το οποίο υποτίθεται ότι έδωσε μάζα στην ύλη.

Το πείραμα επιχειρεί να αναπαραγάγει τις συνθήκες που επικρατούσαν ένα απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά την αρχική ‘μεγάλη έκρηξη’, η οποία - πριν περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια - άρχισε σταδιακά να δημιουργεί τα αστέρια, τους πλανήτες και τη γη.

Φοβικά σενάρια

Στον αντίποδα των υψηλών προσδοκιών, υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ‘σενάρια’, σύμφωνα με τα οποία από το πείραμα θα δημιουργηθούν ‘μαύρες τρύπες’ (παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στο διάστημα), που θα ‘καταβροχθίσουν τον πλανήτη εκ των έσω.

Τα σενάρια αυτά έχουν διαψευστεί από τους επιστήμονες που σχεδίασαν και συμμετέχουν στο πείραμα. Για να καθησυχάσουν, δε, την κοινή γνώμη, έδωσαν προ ημερών στη δημοσιότητα νέα έκθεση ασφαλείας επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι οποίοι απορρίπτουν τα καταστροφικά ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμα και αν δημιουργηθούν ‘μαύρες τρύπες’, θα είναι μικροσκοπικές και θα διαλυθούν σχεδόν αμέσως, λόγω ανεπαρκούς ενέργειας.