Ενώ ο ψυχαναγκαστικός τζόγος μόλις τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζεται από επαγγελματίες του κλάδου ψυχικής υγείας, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν μια νέα εμμονή. Την εξάρτηση από το Διαδίκτυο.

Το πρόβλημα δεν είναι πολύ εκτεταμένο αλλά γνωρίζουμε για σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες έφηβοι δεν φεύγουν από το σπίτι, δεν έχουν διαπροσωπικές σχέσεις και απομωνόνονταν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τα προηγούμενα δυο ή τρία χρόνια, ενώ μιλούν στη γλώσσα των χαρακτήρων που υποδύονται στα διάφορα παιχνίδια, σημειώνει η Louise Nadeau, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Σε λίγα χρόνια θα έχουμε ζευγάρια που θα έρχονται για θεραπεία, γιατί το Διαδίκτυο θα έχει γίνει η κύρια ασχολία τους, δήλωσε η Nadeau, διευθύντρια του νέου Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την εξάρτηση.

Στόχος του Ινστιτούτου είναι οι επιδημιολογικές μελέτες στην εξάρτηση, η αξιολόγηση των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες στους ασθενείς, και η καταγραφή νέων μορφών εξάρτησης.

Δεν υπάρχει έλλειψη στοιχείων για τον ψυχαναγκαστικό τζόγο και τον αλκοολισμό. Ωστόσο, υπάρχει κενό όσον αφορά την εξάρτηση από το Διαδίκτυο. Δεν υπάρχει αξιόπιστη έρευνα ή κλινικά στοιχεία πάνω στο θέμα. Αρχίζουμε από την αρχή, δηλώνει η Nadeau.

Έρευνα που έγινε στο Κεμπέκ αποκάλυψε ότι εκατοντάδες ασθενείς έχουν συμβουλευτεί ειδικό για αυτό το θέμα. Ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν περαιτέρω αυτά τα στοιχεία και να καθορίσουν το κλινικό όριο της εξάρτησης, να κατανοήσουν πώς εξελίσσεται η ασθένεια και να επεξεργαστούν τεχνικές παρέμβασης.