’Ενας στους δέκα ενήλικες υποφέρει σήμερα απο ημικρανίες στη χώρα μας, ενώ πολλές φορές οι ημικρανίες ταλαιπωρούν και παιδιά, επηρεάζοντας αρνητικά τη σχολική τους απόδοση.

Οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από την πάθηση τρεις φορές περισσότερο από τους άνδρες, ενώ εκτός από την κληρονομική προδιάθεση, ορισμένοι από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση πονοκεφάλων είναι το άγχος, ο καπνός του τσιγάρου και η καφεΐνη.

Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου ’Γ. Γεννηματάς’ Κλημεντίνη Καραγεωργίου, τονίζοντας ότι ’Η ημικρανία μπορεί να εμφανίσει τα λεγόμενα προειδοποιητικά σημάδια, όπως είναι η κακή διάθεση, η υπνηλία, η έντονη πείνα και δίψα, καθώς και πρώιμα συμπτώματα, όπως διαταραχές της όρασης.
Ποιό είναι το καλύτερο φάρμακο; Η πρόληψη! Πολλοί παράγοντες προκαλούν κεφαλαλγία, όπως η κόπωση, το άγχος, η κατάχρηση αλκοόλ, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, ο θόρυβος και οι έντονες οσμές. Ο πάσχων πρέπει να διαπιστώσει τι είναι αυτό που τον ενοχλεί, ώστε να το αποφεύγει.’

Επίσης, συμβουλεύει όλους όσοι πάσχουν από ημικρανίες να επισκεφθούν γιατρό και να μην παίρνουν παυσίπονα με δική τους πρωτοβουλία καθώς ’οι περισσότεροι καταναλώνουν τα παυσίπονα σαν καραμέλες, χωρίς να συμβουλευθούν γιατρό, με αποτέλεσμα να εθίζεται σε αυτά ο οργανισμός τους και να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του’.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία, όπως έχει οριστεί η 12η Σεπτεμβρίου. Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με στόχο την ορθή διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης, καθώς και την αποφυγή της κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και της αυτοθεραπείας. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης του κοινού για την κεφαλαλγία στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κοραή).