Οι γυναίκες βλέπουν περισσότερους εφιάλτες από τους άντρες και έχουν περισσότερα συναισθηματικά όνειρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε έρευνα 170 εθελοντών, που ρωτήθηκαν να θυμηθούν το πιο πρόσφατο όνειρο που είδαν, ποσοστό 19% των αντρών ανέφερε εφιάλτη σε σχέση με 30% των γυναικών.

Η ερευνήτρια Dr Jennifer Parker, του Πανεπιστημίου West of England, δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά στο συνολικό αριθμό ονείρων που αναφέρθηκαν. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να βλέπουν πιο ενοχλητικά όνειρα.

Ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με αυτό είναι αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου. Η Ψυχολόγος Dr Parker, δήλωσε ότι είναι γνωστό από καιρό πως οι γυναίκες πριν την έμμηνο ρύση αναφέρουν πιο ζωηρά και ενοχλητικά όνειρα.

Το σταθερό εύρημα σε αυτή την έρευνα είναι ότι οι γυναίκες αναφέρουν πιο δυσάρεστα όνειρα από τους άντρες.

Γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν όνειρα σχετικά με πολύ τραυματικά γεγονότα, όπως η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Πρόσθεσε πως σε σχέση με την επεξεργασία συναισθηματικών πληροφοριών οι γυναίκες μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτες στο να παίρνουν στον ύπνο τους ανησυχίες που δεν έχουν λυθεί.

Ο Dr Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Ύπνου στο Εδιμβούργο, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη που η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα αλλά είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς αν οι γυναίκες βλέπουν περισσότερους εφιάλτες ή τους θυμούνται καλύτερα.

Αυτό ταιριάζει με όσα αναφέρονται στην βιβλιογραφία, δήλωσε.

Ο ύπνος των γυναικών έχει την τάση να είναι πιο διαταραγμένος και έχουν περισσότερη αϋπνία. Επιπλέον, πιο συχνό ξύπνημα θα μπορούσε να τις βοηθά να θυμούνται το όνειρο. Αλλά μπορεί να φταίει το ότι ο διαταραγμένος ύπνος συμβάλλει στους φόβους τους.

Πρόσθεσε, ότι οι εφιάλτες στον καθένα είναι μάλλον πιο συνήθεις από ότι συνειδητοποιούν οι άνθρωποι καθώς γρήγορα ξεχνιούνται.