Κατά τη διάρκεια του 8ου Πανελληνίου Ανδρολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο DIVANI Caravel στις 19-21 Σεπτεμβρίου, και το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Ανδρολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης & Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας & Εθνικής Παιδείας, θα αναπτυχθούν τα παρακάτω θέματα:

Μεταβολικό σύνδρομο και ανδρολογία

Την πρώτη ημέρα εργασιών του 8ου Πανελληνίου Ανδρολογικού Συνεδρίου, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ανδρολογίας ειδικό μεταπτυχιακό σεμινάριο για τη σχέση του μεταβολικού συνδρόμου με την Ανδρολογία, με εισηγητές διαπρεπείς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η σχέση αυτή έχει απασχολήσει κλινικούς ιατρούς και ερευνητές εδώ και δεκαετίες, αφού είναι γνωστό ότι η γοναδική δυσλειτουργία (μειωμένη libido, στυτική δυσλειτουργία, χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης) είναι συνοδή κλινική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Αντίστοιχα, η διατήρηση επαρκούς συγκέντρωσης ανδρογόνων και οιστρογόνων στους ενήλικες άνδρες μπορεί να τους προφυλάξει σε ένα βαθμό τουλάχιστον, από την πρώιμη εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου και των επιπλοκών του (αθηρωματική νόσος, καρδιαγγειακά συμβάματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αγγειοπάθεια).

Τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ενδοκρινολογίας αναπαραγωγής, στην προσπάθεια να βοηθηθούν άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν βιολογικό απόγονο. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία έχουν σημειωθεί ουσιώδη άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, σε σημείο ώστε να είναι πλέον εφικτός ο σχεδιασμός μιας εντελώς εξατομικευμένης στρατηγικής για την εξυπηρέτηση των ιδιαιτέρων αναγκών κάθε άντρα ή γυναίκας που έρχεται στον ειδικό για να βοηθηθεί.

Η διαγνωστική και θεραπευτική αξία σύγχρονων μοριακών τεχνικών αξιολόγησης του σπέρματος αναλύεται διεξοδικά, με πολύτιμη συμβολή κρατικών και ιδιωτικών ερευνητικών μονάδων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κλινική ανδρολογία

Η Ανδρολογία είναι σήμερα μια κάπως άγνωστη ιατρική εξειδίκευση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη δημοσιότητα και δημοτικότητα που απολαμβάνει η αναγνωρισμένη αδελφή της ειδικότητα, Μαιευτική-Γυναικολογία. Πρόκειται για την επιστήμη της διάγνωσης και θεραπείας των παθήσεων του ανδρικού γεννητικού συστήματος, μπορεί δε να την υπηρετήσουν ιατροί που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως η Ενδοκρινολογία και η Ουρολογία.

Στο πλαίσιο ανάδειξης του δυναμικού αυτού πεδίου της ιατρικής, καταβάλλεται προσπάθεια να τονιστεί η ανάγκη αξιολόγησης προβλημάτων αναπαραγωγής στο επίπεδο του ζεύγους και όχι του ενός μόνο συντρόφου. Επίσης, συστήνεται η κατά το δυνατόν πιο έγκαιρη παραπομπή σε εξειδικευμένη ομάδα ειδικών (Ενδοκρινολόγος, Ανδρολόγος, Γυναικολόγος, Ουρολόγος, Ψυχίατρος) αντί μεμονωμένων ιατρών, για την πληρέστερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων γονιμότητας, ενημερώνοντας παράλληλα και για την πιθανότητα αποτυχίας, ώστε να μην δημιουργούνται μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι χειρουργικό αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας, η σημασία του οποίου μπορεί να υποτιμάται από πολλούς ασθενείς. Νεώτερα στοιχεία, ωστόσο, αποδεικνύουν αφενός την υψηλή συχνότητα της πάθησης (π.χ. μελέτη Ικάρων Πολεμικής Αεροπορίας) και, αφετέρου, το μεγάλο όφελος που αναμένεται από την έγκαιρη διόρθωση του προβλήματος με ουρολογική επέμβαση, πριν την εγκατάσταση μόνιμης βλάβης στον όρχι του πάσχοντος εξαιτίας της υπερθέρμανσης της περιοχής.

Επίσης, γίνεται προσπάθεια να συσχετιστούν οι βλάβες που προκαλεί η κιρσοκήλη με ορμόνες.

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα σε γηράσκοντες άνδρες, αλλά και σε νεώτερους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή οργανικές παθήσεις. Εάν παραμείνει χωρίς ειδική θεραπεία, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω ντροπής, μπορεί να επιδεινωθεί ταχέως, οδηγώντας τελικά σε πλήρη ανικανότητα και, επομένως, αδυναμία σεξουαλικής ικανοποίησης και τεκνοποίησης.

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη διαθέτει πολύ σημαντικά εργαλεία για να παρέμβει αποτελεσματικά στο πρόβλημα, τόσο με φαρμακευτικά μέσα, όσο και με απλές επεμβατικές πράξεις (ουρολογικές προθέσεις).Η ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ήδη αρκετά σημαντική, και στα πλαίσια του 8ου Πανελληνίου Ανδρολογικού Συνεδρίου θα μιλήσουν γι’ αυτήν ειδικοί από Πανεπιστημιακά ιδρύματα και δημόσια νοσηλευτήρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Ιωαννίνων.

Παθήσεις προστάτη

Η παθολογία του προστάτη στην τρίτη ηλικία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μείζον πρόβλημα, με σημαντική συμβολή στην αυξημένη νοσηρότητα (προστατίτιδα, καλοήθης υπερπλασία) και θνησιμότητα (καρκίνος) των γηρασκόντων ανδρών.

Ατυχώς, ελάχιστοι Έλληνες φροντίζουν να ελέγχονται τακτικά προληπτικά με δακτυλική εξέταση, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος με τη δοκιμασία PSA είναι γνωστό ότι αποτελεί ανεπαρκή ένδειξη νόσου και αξιολογείται μόνο συμπληρωματικά σε σχέση με τα κλινικά ευρήματα.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη αποτελεί μια πρόκληση για τη Γηριατρική, καθώς τόσο οι επεμβατικές όσο και οι φαρμακευτικές θεραπείες που προσφέρονται σήμερα δεν είναι ελεύθερες επιπλοκών / παρενεργειών.

Ορμόνες στην ανδρολογία

Τα στεροειδή του φύλου, και δη τα ανδρογόνα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ρύθμισης της αναπαραγωγικής λειτουργίας του άνδρα. Η κατανόηση της παραγωγής και φυσιολογίας τους είναι επομένως απαραίτητη για την αντιμετώπιση συνδρόμων και παθήσεων όπου αυτές διαταράσσονται, καθώς και στα πλαίσια της χρόνιας εκφυλιστικής υποβάθμισης της δράσης τους.

Παράλληλα, τα ανδρογόνα συσχετίζονται και επηρεάζουν πλήθος άλλων ορμονικών ρυθμιστικών αξόνων και εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία και άλλων παθήσεων. Ένας κλάδος της Ανδρολογίας ασχολείται με την υποκατάσταση των ορμονών αυτών στον πρωτοπαθή και δευτεροπαθή υπογοναδισμό, αλλά και την απλή ανεπάρκεια ανδρογόνων που παρατηρείται με την πάροδο της ηλικίας.

Kαθορισμός του φύλου-διαταραχές

Σε αντίθεση προς την απλοϊκή αντίληψη ότι ο καθορισμός του φύλου αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος ή, μέσω της γονιμοποίησης, στη διαιώνιση του είδους και τη δυνατότητα της μεταφοράς του γονιδιώματος στην επόμενη γενεά, σήμερα θεωρείται μια πιο περίπλοκη διεργασία που εμπεριέχει ένα σύστημα αλληλεπιδράσεων, με τελικό στόχο την προσαρμογή του οργανισμού σε μια εντελώς εξειδικευμένη λειτουργική δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν όλα τα συστήματα και τα όργανα του σώματος.

Οι ανωμαλίες της ουρογεννητικής οδού στους άνδρες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και έχουν ιδιαίτερη σημασία, λόγω των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων και την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Στην παθογένεια συγκαταλέγονται γενετικά και ορμονικά αίτια, που αφορούν σε όλα τα στάδια καθορισμού και διαφοροποίησης του φύλου.

WEBSITE ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: http://www.andrologygr2008.com/