Ο FDA στις Η.Π.Α ενέκρινε το εμβόλιο Gardasil για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του κόλπου και του αιδοίου.

Το εμβόλιο ήδη χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου. Το Gardasil ήδη είχε εγκριθεί για μη φυσιολογικές και προκαρκινικές βλάβες του κόλπου και του αιδοίου, αλλά ο FDA δήλωσε ότι νέες ενδείξεις έδειξαν τα οφέλη του έναντι του καρκίνου αυτών των τύπων.

Σύμφωνα με τον Jesse Goodman, του FDA, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του αιδοίου και του κόλπου, που οφείλονται στους ίδιους ιούς έναντι των οποίων προστατεύει και στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου.

Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι τεσσάρων στελεχών του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου στον τράχηλο.

Προκαλεί επίσης τις περισσότερες- αλλά όχι όλες- τις περιπτώσεις καρκίνου στον κόλπο και το αιδοίο, δήλωσε ο Rick Haupt, επικεφαλής του κλινικού ερευνητικού προγράμματος για το Gardasil.

Με επανεξέταση μετά από ένα χρόνο, έχουμε τώρα πιο λεπτομερή στοιχεία δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι κλινικές δοκιμές ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό για τους σπάνιους καρκίνους του αιδοίου και του κόλπου.

Ωστόσο, ο FDA προειδοποιεί ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και προέτρεψε τις γυναίκες να συνεχίσουν να κάνουν εξετάσεις ρουτίνας για τον εντοπισμό πιθανού καρκίνου.

Συνήθεις παρενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν αυτές που παρατηρούνται με άλλες ενέσεις, όπως λιποθυμία και πόνος από την ένεση, πονοκέφαλος, ναυτία και πυρετός, ανακοίνωσε ο FDA. Η ετικέτα του έχει επικαιροποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον αναφορές για θρόμβους, αυτοάνοσες νόσους και θάνατο σε ορισμένες ασθενείς που έλαβαν την αγωγή.