Της Σοφίας Νέτα

Διαιτητικοί παράγοντες, όπως η μεγάλη κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, καφέ, βαριών και λιπαρών γευμάτων, αλκοόλ και καυτερών τροφών επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να συντελέσουν στην επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι το 60% των πασχόντων από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρούνται από την πάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως προκύπτει από μελέτες, το 80% των ασθενών κοιμάται δύσκολα, το 50% υποφέρει από καούρες κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ το 40% δεν μπορεί να γυμναστεί.

Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση ή ακόμη και στην απουσία των ανεπιθύμητων και επίπονων συμπτωμάτων. Συνιστάται διακοπή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, μείωση του λίπους αλλά και της ποσότητας των γευμάτων, αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα, απώλεια βάρους (αν χρειάζεται), καθώς και αποφυγή κατανάλωσης σοκολάτας, μέντας, καφέ, τσαγιού, εσπεριδοειδών και χυμών.

Τα αλγινικά φάρμακα που είναι συνδυασμός αλγινικού νατρίου και διττανθρακικού άλατος, δίνουν λύση στο πρόβλημα της ενοχλητικής καούρας και της δυσπεψίας εξαιτίας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με φυσικό, μη συστηματικό τρόπο δράσης.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η οποία τελούσε υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.). Ομιλητές στη Συνέντευξη Τύπου ήταν οι κ.κ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος, Λέκτορας Παθολογίας Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής Παν.

Αθηνών, Νοσ. ‘Ιπποκράτειο’, Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ, Νίκος Βιάζης, Γαστρεντερολόγος, Επιμελητής Β΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσ. ‘ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’, Αναστάσιος Κριεμπάρδης, Βιοχημικός, Επιστημονικός Διευθυντής της Reckitt Benckiser, ενώ Συντονιστής ήταν ο κος Ιωάννης Καραγιάννης, Γαστρεντερολόγος, Δ/ντης Γαστρεντερολογικού Τμήματος, ‘Κωνσταντοπούλειο’ Νοσ.

Ν. Ιωνίας, Υπεύθυνος Εντύπων ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.

Τα αλγινικά, όπως τόνισαν οι ομιλητές, δεν είναι αντιόξινα, αλλά δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και έτσι συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμησή τους προς τον οισοφάγο.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα αλγινικά :

  • Ανακουφίζουν από τον οπισθοστερνικό καύσο μέσα σε 5 λεπτά, σε ποσοστό έως και 74% των ασθενών
  • Η ανακούφιση από τα συμπτώματα διαρκεί έως και 4 ώρες

Ο μη-συστηματικός τρόπος δράσης των αλγινικών τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση και σε εγκύους καθώς και ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή, που τυχόν πάσχουν από καούρα και δυσπεψία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου και δεν αλλάζουν το pH του στομαχικού περιεχομένου, επομένως μπορούν να συγχορηγηθούν με άλλα φάρμακα (π.χ.PPIs) αφού δεν επηρεάζουν την απορρόφηση και τη δράση τους, προσφέροντας στη συνολική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κλινική κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Το πιο κοινό σύμπτωμα της πάθησης είναι αυτό που οι ασθενείς αποκαλούν ‘καούρα’ και που ιατρικά ονομάζεται ‘αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου’ και έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, η εμφάνιση της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλή στη χώρα μας (4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου).

Διαιτητικοί παράγοντες όπως η μεγάλη κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, καφέ, βαριών και λιπαρών γευμάτων, αλκοόλ και καυτερών τροφών επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να συντελέσουν στην επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι ότι το 60% των πασχόντων από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρούνται από την πάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως προκύπτει από μελέτες, το 80% των ασθενών κοιμάται δύσκολα, το 50% υποφέρει από καούρες κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ το 40% δεν μπορεί να γυμναστεί.

Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση ή ακόμη και στην απουσία των ανεπιθύμητων και επίπονων συμπτωμάτων. Συνιστάται διακοπή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, μείωση του λίπους αλλά και της ποσότητας των γευμάτων, αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα, απώλεια βάρους (αν χρειάζεται), καθώς και αποφυγή κατανάλωσης σοκολάτας, μέντας, καφέ, τσαγιού, εσπεριδοειδών και χυμών.