Μεγάλη έρευνα συνδέει τη βισφενόλη Α-χημική ουσία των πλαστικών προϊόντων, όπως και των μπιμπερό-με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Εκπρόσωποι του FDA των ΗΠΑ θεωρούν ότι παραμένει ασφαλής.

Η βισφενόλη Α ή BPA, χρησιμοποιείται συνήθως σε πλαστικά δοχεία για τρόφιμα και ποτά. Μέχρι τώρα εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ενώσεων και ενώσεων καταναλωτών που αμφισβητούν την ασφάλεια της βισφενόλης Α έχουν βασιστεί σε έρευνες που έγιναν σε ζώα.

Αλλά η έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’ ανακάλυψε ότι μεταξύ 1.455 ενηλίκων αυτοί που είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα ΒΡΑ είχαν περισσότερες πιθανότητες για καρδιοπάθεια, διαβήτη και ανωμαλίες στα ηπατικά ένζυμα σε σχέση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο FDA θα επανεξετάσει τα νέα ευρήματα, που δεν είχαν δημοσιευτεί όταν τον περασμένο Αύγουστο κατέληξε σε πρόχειρο συμπέρασμα ότι η βισφενόλη Α είναι ασφαλής στα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης.

Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να μειώσει τα επίπεδα βισφενόλης Α αλλά δεν έχουν συστήσει αλλαγές σε αυτά τα προϊόντα ή τη χρήση τους, γιατί τώρα δεν έχουν την απόδειξη.

Η βισφενόλη Α μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα στον οργανισμό. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν βισφενόλη Α όταν διαρρεύσει από το πλαστικό στην ουσία που περιέχεται στο δοχείο. Αξιωματούχοι στον Καναδά κατέληξαν ότι η βισφενόλη Α είναι επιβλαβής.

Ο Steven Hentges, του Αμερικανικού συμβουλίου Χημικών, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της έρευνας δεν επιτρέπει να καταλήξει κάποιος ότι η βισφενόλη Α προκαλεί καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Από την άλλη μεριά, η βισφενόλη Α έχει μελετηθεί εντατικά σε πολύ μεγάλο αριθμό πειραμάτων σε ζώα. Οι ενδείξεις από τις έρευνες αυτές εξακολουθούν να στηρίζουν την ασφαλή χρήση των προϊόντων που περιέχουν βισφενόλη Α, σημειώνει ο Hentges.

Οι Βρετανοί ερευνητές, που αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν αποτελούν απόδειξη πως τα χημικά προκαλούν βλάβη, ανέλυσαν δείγμα ούρων ενηλίκων ηλικίας 18 έως 74, αντιπροσωπευτικά του αμερικανικού πληθυσμού.

Το 25% των ανθρώπων με τα υψηλότερα επίπεδα βισφενόλης Α στον οργανισμό τους είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καρδιοπάθεια, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και του διαβήτη ΙΙ, σε σύγκριση με το 25% αυτών που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Πηγές: ‘Journal of the American Medical Association’