Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση πραγματοποιήθηκε χθες στον επιβλητικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, η εκδήλωση έναρξης της Εθνικής Αντικαρκινικής Εκστρατείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ‘Η ζωή νικά τον καρκίνο’.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο σημειώνοντας ότι:

‘Είναι η πρώτη φορά που ο καρκίνος, δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αντιμετωπίζεται συντονισμένα από την πολιτεία και σε όλες τις μορφές του.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια’.

Επιπλέον, τόνισε πως με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης:

  • Ενισχύεται η έρευνα για τον καρκίνο στην Ελλάδα, με τη λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και την Επιτροπή Ογκολογίας.
  • Η πολιτεία επενδύει συστηματικά στην πρόληψη, καθιερώνοντας την Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία.
  • Δημιουργούνται νέες δομές και προγράμματα για την έγκαιρη διάγνωση, κυρίως με την ανάπτυξη ειδικών κέντρων για μαστογραφίες και ΠΑΠ τεστ σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και με την προμήθεια Κινητών Μονάδων Προσυμπτωματικού Ελέγχου.
  • Ενισχύονται οι δομές και οι υπηρεσίες φροντίδας για τους καρκινοπαθείς με τη δημιουργία νέων ξενώνων φιλοξενίας, τον εκσυγχρονισμό των ιατρείων πόνου του ΕΣΥ, την ανάπτυξη υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας και τη θεμελίωση δομών παρηγορητικής αγωγής για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου.

Χαρακτηριστικά αποσμάσματα της ομιλίας του που μίλησαν στις καρδιές όλων μας είναι τα παρακάτω:

‘Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ, γιατί μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνει η μνήμη για τους αγαπημένους ανθρώπους που έχουν φύγει. Μας ενώνει η θέληση της προσφοράς για τους συγγενείς, φίλους και συνανθρώπους, που υποφέρουν, μάχονται και αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο.

Μας ενώνει η δύναμη της θέλησης να ξεπεράσουμε τον πόνο, να νικήσουμε την ασθένεια. Μας ενώνει η ελπίδα.

Η ελπίδα, ότι εάν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να διαγνωστεί, μπορεί να νικηθεί. Και μέσα από αυτή την ελπίδα γεννιέται η πίστη. Η πίστη για το τι μπορούμε να δώσουμε ως άνθρωποι και τι μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργοί πολίτες.

Είναι καιρός να κατανοήσουμε σε αυτή τη χώρα, ότι ορισμένα ουσιαστικά και κρίσιμα ζητήματα, μας φέρνουν κοντά, μας ενώνουν. Ο καρκίνος δεν κάνει διάκριση σε κόμματα, σε κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Ο καρκίνος είναι μία από τις πιο σημαντικές πληγές για τη δημόσια και ατομική υγεία του τόπου μας.

Αφορά εμάς τους ίδιους, τους δικούς μας ανθρώπους, αφορά στο μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να δηλώσουμε με την παρουσία μας: Όχι άλλες χαμένες ζωές από την άγνοια και τον φόβο.

Όχι άλλες χαμένες ζωές από την απουσία πρόληψης στις ζωές μας’.

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αλέξης Ζορμπάς, παρουσίασε την Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία και σημείωσε ότι: ‘Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο στηρίζεται στις τέσσερις βασικές αξίες της εκστρατείας: Πρόληψη – Διάγνωση – Φροντίδα – Ελπίδα’.

Στην ομιλία του παρουσιάστηκαν το νέο λογότυπο της εκστρατείας ‘ενωμένες καρδιές’ και τα τηλεοπτικά μηνύματα που θα προβληθούν σε όλα τα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης καθώς και τις προγραμματισμένες ενέργειες που θα πλαισιώσουν την εκστρατεία.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ. Σταύρος Μπεσμπέας, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου ‘Ελπίδα’ και ο κ.

Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ. και ο Κωνσταντίνος Καζάκος, Πρόεδρος του Ιδρύματος ‘Τζένη Καρέζη’.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, συμμετείχαν ως ‘πρεσβευτές καλής θέλησης’ σημαντικοί εκπρόσωποι της τέχνης, του πολιτισμού, της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και υποσχέθηκαν να συμβάλλουν ενεργά στη μάχη κατά του καρκίνου: Αλέξανδρος Νικολαίδης, Σοφία Μπεκατώρου, Βασίλης Πολύμερος, Δημήτρης Μούγιος, Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Αντωνιάδης, Κώστας Βουτσάς, Βάσια Τριφύλλη, Σπύρος Παπαδόπουλος, Πέμη Ζούνη, Ρένια Λουιζίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κατερίνα Λέχου, Κάτια Νικολαίδου, Μέμος Μπεγνής, Γιώργος Παπαδάκης Δημήτρης Οικονόμου, Νικόλας Βαφειάδης, Κώστας Βαξεβάνης, Μπήλιω Τσουκαλά, Γιώργος Λεονάρδος, Μάρα Δαρμουσλή, Νόνη Δούνια.

Ο Κώστας Βουτσάς και η Βάσια Τριφύλλη χάρισαν στιγμές γέλιου και μετέδωσαν μήνυμα ελπίδας σε όλους τους θεατές, ενώ μίλησαν για την προσωπική τους μάχη από την οποία βγήκαν νικητές.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα, καθώς οι καλεσμένοι άκουσαν φωνές και τραγούδια και είδαν αποσπάσματα από ταινίες αξέχαστων καλλιτεχνών που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον καρκίνο αλλά συνεχίζουν ακόμα να είναι πρωταγωνιστές στη μνήμη όλων. Ακούστηκε επίσης το τραγούδι της εκστρατείας ‘Ολοι μαζί’ σε στίχους Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και σύνθεση Πολύκλειτου Πελέλη, που ερμηνεύτηκε από τη Φωτεινή Δάρρα και την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου , ο οποίος παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το νέο του συμφωνικό έργο ‘Παραλλαγές πάνω σε μια ακτίνα’ ‘Ήλιος ο Πρώτος’ σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Μαζί του ήταν ο μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ καθώς και η Χορωδία Δημήτρη Μπουζάνη.

Τα 7 τραγούδια του έργου είναι βασισμένα σε 7 χρώματα που συνοδεύουν τα 7 στάδια της ζωής, με κεντρική ερμηνεύτρια τη Φωτεινή Δάρρα.

Στο έργο συμμετείχαν επίσης ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Ανδρέας Σμυρνάκης και ο Γιώργος Φλωράκης.

Η Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία και με χορηγία του ΟΠΑΠ.