Η νόσος Alzheimer κατατάσσεται πλέον στις πιο σοβαρές και πιο συχνές παθήσεις, καθώς προσβάλλει περίπου ένα στα 10 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Αρχικά η νόσος εκδηλώνεται με δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων γεγονότων, στη συνέχεια η μνήμη, ο λόγος και ο προσανατολισμός προοδευτικά επιδεινώνονται και στα προχωρημένα στάδια οι πάσχοντες αδυνατούν να εκτελέσουν απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Αν όμως αναζητηθεί εγκαίρως ιατρική βοήθεια, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά και να μην επηρεαστεί η ποιότητα ζωής του ασθενή και της οικογένειάς του.

Η ενημέρωση των πολιτών για τα συμπτώματα της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση και τη σημασία της ένταξης των ασθενών σε ειδικά θεραπευτικά προγράμματα είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου, η οποία φέτος έχει ως κεντρικό μήνυμα 'Όχι Άλλος Χαμένος Χρόνος'.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης για την ασθένεια, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, εντάσσονται σε ένα κοινό πλαίσιο για τις Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την επικράτεια, τη διανομή ενημερωτικών εντύπων στο κοινό μέσω του ‘Περιπτέρου Υγείας’ σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, τη λειτουργία Διαδικτυακού τόπου με ενημερωτικές πληροφορίες, στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.worldhealthdays.gr.

Τι είναι η νόσος Alzheimer;

Η Άνοια είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, με συχνότερη μορφή της τη νόσο του Alzheimer. Η Νόσος Alzheimer και οι συναφείς διαταραχές μνήμης είναι χρόνιες, προοδευτικές νόσοι με μη αναστρέψιμη έκβαση. Πρώτο και κύριο σύμπτωμα της Νόσου Alzheimer είναι η απώλεια μνήμης, κυρίως της πρόσφατης, ενώ καθώς εξελίσσεται επηρεάζει τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ασθενούς.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών κυρία Μάγδα Τσολάκη υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 Έλληνες πάσχουν από άνοια, εκ των οποίων περίπου το 50-60% των ασθενών έχουν νόσο Alzheimer, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι πάσχοντες ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια.

Μέχρι το 2050, οι ασθενείς με άνοια και νόσο Alzheimer θα έχουν υπερτριπλασιασθεί, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι το κόστος περίθαλψης των ασθενών με νόσο Alzheimer υπερκαλύπτει το κόστος ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Παράγοντες κινδύνου

Η άνοια και η νόσος Alzheimer είναι πολυπαραγοντικές ασθένειες, που δεν σχετίζονται μόνο με την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών λόγω ηλικίας. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών κυρία Παρασκευή Σακκά, υπάρχουν πολλοί γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, ενώ άλλοι δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Η πρόληψη της νόσου συνίσταται στη βελτίωση των ενοχοποιητικών παραγόντων, όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα, καταστάσεις δηλαδή που προκαλούν μειωμένη παροχή οξυγόνου και βλάβες σε όλα τα αγγεία του σώματος, άρα και του εγκεφάλου.

Επίσης, το 5% των περιπτώσεων της νόσου Alzheimer σχετίζονται με κάποια γονίδια, τρία από τα οποία έχουν αναγνωρισθεί.

Τα 10 Προειδοποιητικά Σημάδια και η Αντιμετώπιση

 • Απώλεια μνήμης
 • Δυσκολία εκτέλεσης γνωστών έργων
 • Γλωσσικά προβλήματα
 • Αποπροσανατολισμός χρόνου και τόπου
 • Μειωμένη κρίση
 • Προβλήματα αφαιρετικής σκέψης
 • Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη
 • Συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές
 • Αλλαγές στην προσωπικότητα
 • Απώλεια πρωτοβουλίας κινήσεων

Αν υπάρχουν ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, τότε είναι αναγκαία η ιατρική παρέμβαση ή και η ένταξη του ασθενούς σε κάποια από τα ειδικά προγράμματα που εφαρμόζονται στα Ειδικά Ιατρεία Μνήμης των νοσοκομείων και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Επιπλέον, οι Εταιρείες Νόσου Alzheimer προσφέρουν υπηρεσίες πέρα από τις ιατρικές, τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές (ενημέρωση, υποστήριξη, διασύνδεση με υπηρεσίες και φορείς).

Τα θεραπευτικά προγράμματα εφαρμόζονται από ειδικευμένους ψυχολόγους και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς και των γνωστικών λειτουργιών, καθώς και τη διατήρηση των υπαρχουσών ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ενώ παρέχεται ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς και στους φροντιστές τους.

Πού μπορώ να απευθυνθώ;

 • Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών
  Γραμμή Βοήθειας : 2310.909000
 • Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών
  Τηλ. 210 7013271