Η τακτική ακρόαση ήρεμης φωνής και ήχου κυμάτων του ωκεανού να φτάνουν στην ακτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Καθηγητής Jean Tang, από το Σιάτλ και η ομάδα του μελέτησαν την επίδραση της ακρόασης ενός χαλαρωτικού CD σε 41 ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες με υπέρταση. Από 20 εθελοντές ζητήθηκε να ακούσουν για 12 λεπτά το CD χαλάρωσης και από τους υπόλοιπους 21 να ακούσουν για 12 λεπτά μια σονάτα του Μότσαρτ.

Και από τις δυο ομάδες ζητήθηκε να ακούν τα CD τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αρτηριακή πίεση υποχώρησε κατά 6,4% κατά μέσον όρο σε αυτούς που άκουγαν το CD χαλάρωσης σε σχέση με σχεδόν 5% αυτών που άκουγαν το CD με μουσική Μότσαρτ.

Η μείωση στη συστολική αρτηριακή πίεση ήταν στατιστικά σημαντική και στις δυο ομάδες. Ωστόσο, η μείωση της διαστολικής πίεσης δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε καμία ομάδα.

Ο Tang δήλωσε ότι η υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση είναι διαδεδομένη στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να προσφέρει ακόμα έναν τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρτασης μαζί με φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής, άσκηση, δίαιτα και έλεγχο του στρες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο φθινοπωρινό Συνέδριο του συμβουλίου για την έρευνα στην αρτηριακή πίεση, της Αμερικανικής εταιρίας Καρδιολογίας.