Το κολύμπι σε εξωτερικές πισίνες με χλώριο φαίνεται πως αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει άσθμα ένα παιδί, σύμφωνα με Βέλγους ερευνητές.

Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το χλώριο με το άσθμα, αλλά τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘European Respiratory Journal’ αμφισβητούν την ιδέα ότι οι εξωτερικές πισίνες είναι πιο ασφαλείς από τις εσωτερικές, όπου ατμοί με χλώριο παραμένουν παγιδευμένοι σε κλειστό μέρος.

'Οσο περισσότερο κολυμπά κάποιος, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος, δήλωσε ο Alfred Bernard, τοξικολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain στις Βρυξέλλες, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. Το καινούργιο στην έρευνα ήταν ότι για πρώτη φορά εξετάστηκαν οι εξωτερικές πισίνες.

Το άσθμα, που επηρεάζει περισσότερους από 300 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, είναι η πιο κοινή παιδιατρική χρόνια νόσος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συριγμό, ρηχή αναπνοή, βήχα και σφίξιμο στο στήθος.

Η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι οι εξωτερικές πισίνες είναι το ίδιο ή περισσότερο επικίνδυνες με τις εσωτερικές, γιατί οι βλαβεροί ατμοί παραμένουν στην επιφάνεια της πισίνας και δεν απομακρύνονται.

Επειδή τα παιδιά έχουν την τάση να περνούν περισσότερο χρόνο σε πισίνες είναι πιθανότερο να καταπίνουν νερό με χλώριο ή να εισπνέουν ατμούς με χημικές ουσίες, που επιτίθενται στα κυτταρικά εμπόδια που προστατεύουν τους πνεύμονες από τα αλλεργιογόνα.

Η βελγική ομάδα εξέτασε 847 μαθητές, στην ηλικία των 15 ετών, για αλλεργίες και άσθμα και ρώτησε τους γονείς τους για έκθεση των παιδιών σε παράγοντες κινδύνου για άσθμα, όπως κάπνισμα, κατοικίδια και ρύπανση καθώς και πόσο χρόνο είχαν περάσει σε πισίνες με χλώριο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος για το 50% των παιδιών με προδιάθεση σε αλλεργίες και άσθμα συνδεόταν άμεσα με το χρόνο που περνούσαν στην πισίνα.

Τα παιδιά με την υψηλότερη παρουσία στην πισίνα-μια ώρα την εβδομάδα για 10 χρόνια-είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι ασθματικά, σε σχέση με νέους που δεν είχαν ποτέ κολυμπήσει σε πισίνα.

Τα μικρά παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα, γιατί παίρνουν περισσότερο νερό στους αεραγωγούς τους και οι πνεύμονές τους ακόμα αναπτύσσονται, δήλωσε ο Bernard.

Πηγές: ‘European Respiratory Journal’