Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών προτρέπουν τις χώρες που αφορά το θέμα της μόλυνσης με μελαμίνη γαλακτοκομικών προϊόντων να διασφαλίσουν την ασφαλή διατροφή εκατομμυρίων παιδιών μετά τη συνεχιζόμενη κρίση με το θέμα της μελαμίνης στην Κίνα.

Οι δυο οργανισμοί καλούν τις χώρες σε επαγρύπνηση για πιθανή εξάπλωση των γαλακτοκομικών με μελαμίνη.

Αν και ο θηλασμός είναι ο ιδανικός τρόπος να προμηθεύονται τα νεογνά θρεπτικές ουσίες για υγιή ανάπτυξη, είναι σημαντικό επίσης να διασφαλίζουν οι χώρες ότι υπάρχει αρκετή προσφορά ασφαλούς παιδικής φόρμουλας για τις ανάγκες των παιδιών που δεν θηλάζουν, δήλωσε ο Dr.

Jørgen Schlundt του ΠΟΥ.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή είναι σημαντική. Προϊόντα μολυσμένα με μελαμίνη θα πρέπει να απομακρυνθούν από την τροφική αλυσίδα για να αποφευχθεί περαιτέρω έκθεση. Η ασφαλής προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων χρειάζεται να αποκατασταθεί αμέσως, σύμφωνα με τον Dr.

Ezzeddine Boutrif, του FAO.

Ο ΠΟΥ συνιστά, όλα τα νεογνά να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους πρώτους έξη μήνες της ζωής τους. Δεν χρειάζεται άλλο υγρό, τροφή, ούτε ακόμα νερό σε αυτήν την περίοδο. Από κει και πέρα θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς και ασφαλείς συμπληρωματικές τροφές, ενώ ο θηλασμός συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 2 ετών και πέρα.

Οι χώρες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την αγορά, μετά τις αναφορές για ευρήματα εισαγόμενων προϊόντων με μελαμίνη σε αρκετές, τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Οι δυο οργανισμοί υπογραμμίζουν ότι τα προϊόντα με μελανίνη, ενδεχομένως θα μπορούσαν να φθάσουν στις αγορές ορισμένων χωρών μέσω νόμιμου και παράνομου εμπορίου.

Η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του προϊόντος, επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με απόσυρση και σε ορισμένες περιπτώσεις έλεγχος για μόλυνση από μελαμίνη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αν βρεθούν μολυσμένα θα πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως απόσυρση του προϊόντος και ασφαλής διάθεση, βασισμένα σε αξιολόγηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Πάνω από 54.000 παιδιά έχουν ζητήσει ιατρική φροντίδα στην Κίνα σε σχέση με κατανάλωση παιδικής φόρμουλας μολυσμένης με μελαμίνη. Περίπου 12.900 νοσηλεύονται.