Οι στατίνες, τα φάρμακα που δίνονται σε ασθενείς με πρόβλημα καρδιάς για να μειωθεί η χοληστερόλη τους, μπορεί ενδεχομένως να έχουν επιπρόσθετο όφελος-να βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης των αγγείων.

Ασθενείς με προχωρημένο καρδιολογικό πρόβλημα έχουν αρτηρίες που έχουν γεράσει γρηγορότερα από τον υπόλοιπο οργανισμό τους.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που γράφουν στο περιοδικό ‘Circulation Research’, δήλωσαν ότι οι στατίνες μπορεί να έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία.

Πιθανολογούν ότι τα ίδια φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσουν τη βλάβη και σε άλλα μέρη του οργανισμού.

Οι στατίνες θεωρούνται σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της καρδιοπάθειας. Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία των κυττάρων των τοιχωμάτων των αρτηριών της καρδιάς.

Η νέα έρευνα ευθυγραμμίζεται με τις ενδείξεις και μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο που μπορεί να το κάνουν αυτό οι στατίνες.

Τα κύτταρα μπορούν να διαιρεθούν περιορισμένες φορές και σε ασθενείς με καρδιοπάθεια ο ρυθμός διαίρεσης στα κύτταρα των αρτηριών επιταχύνεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς διαιρούνται 7 έως 13 φορές πιο συχνά από το φυσιολογικό.

Καθώς τα κύτταρα σταματάνε να διαιρούνται, μπορούν να παρουσιάσουν βλάβη στο DNA και δεν λειτουργούν το ίδιο καλά.

Ένας από τους σημαντικούς ρόλους αυτών των κυττάρων είναι να διατηρούν την αρτηρία καθαρή από λιπώδεις πλάκες που μπορούν να εξαπλωθούν και να τα μπλοκάρουν, προκαλώντας στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι στατίνες φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης NBS-1, που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA μέσα στα κύτταρα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την επίδραση του γήρατος στα τοιχώματα της αρτηρίας.

Ο Καθηγητής Martin Bennett, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει ότι είναι σημαντική εξέλιξη να ανακαλύψουμε ότι οι στατίνες δεν μειώνουν μόνο τη χοληστερόλη αλλά αναζωογονούν την επιδιορθωτική ικανότητα του DNA των κυττάρων, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης της άρρωστης αρτηρίας.

Όπως δήλωσε, αν οι στατίνες μπορούν να το κάνουν σε άλλα κύτταρα, μπορεί να προστατεύσουν τους φυσιολογικούς ιστούς από βλάβη στο DNA, που προκύπτει σαν μέρος χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας για καρκίνο-ενδεχομένως μειώνοντας τις παρενέργειες.

Ο Καθηγητής Peter Weissberg, από το βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς δήλωσε ότι πολλή χοληστερόλη στο αίμα προκαλεί επαναλαμβανόμενο κύκλο βλάβης και επιδιόρθωσης στα τοιχώματα των αγγείων, που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή αν ο μηχανισμός επιδιόρθωσης είναι ανεπαρκής.

Οι στατίνες προστατεύουν ενάντια στην καρδιακή προσβολή μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και τη βλάβη στα τοιχώματα του αγγείου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι μπορούν ενδεχομένως να ισχυροποιήσουν το φυσικό μηχανισμό επιδιόρθωσης των αγγείων.

Πηγές: ‘Circulation Research’