Τα κορίτσια που γεννιούνται με μεγαλύτερο από το μέσο όρο ύψος και βάρος, ενδεχομένως βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανάλυση 32 μελετών που έγιναν σε περισσότερες από 600.000 γυναίκες παρέχει την υψηλότερη ένδειξη για τέτοια σχέση.

Ομάδα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου σημειώνει ότι το μέγεθος του νεογνού μπορεί ενδεχομένως να αφορά ποσοστό 5% όλων των καρκίνων μαστού.

Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να δείχνει προς σχέση μεταξύ καρκίνου και περιβάλλοντος του μωρού πριν από τη γέννα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'PLoS'.

Μια θεωρία είναι ότι ένα μεγαλύτερο μωρό μπορεί να έχει εκτεθεί σε περισσότερα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες στη μήτρα.

Τα στοιχεία που ανέλυσε η Καθηγήτρια Isabel dos Santos Silva έδειξαν ότι το βάρος κατά τον τοκετό, το ύψος και η περίμετρος του κεφαλιού συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Αύξηση 500 γραμμαρίων του σωματικού βάρους του μωρού στον τοκετό φάνηκε να σχετίζεται με περίπου 7% αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.

Ωστόσο, το ύψος του νεογνού φάνηκε να είναι ο ισχυρότερος ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου.

Ο κίνδυνος να νοσήσει μια γυναίκα από καρκίνο στο μαστό ήταν 11,5%, μέχρι την ηλικία των 80, αν το ύψος της ήταν πάνω από 51 εκ. στον τοκετό, σε σύγκριση με 10% για αυτές που είχαν ύψος λιγότερο από 49 εκ.

Αυτή η αύξηση του κινδύνου, αν και μέτρια, είναι παρόμοιας σημασίας με άλλους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η επικεφαλής της έρευνας θεωρεί ότι λίγα είναι γνωστά για το πώς το περιβάλλον πριν τον τοκετό μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό αργότερα και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η Dr Sarah Cant, του Breakthrough Breast Cancer στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύπλοκη και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.

Όπως δήλωσε, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες, αλλά φαίνεται ενδιαφέρουσα η περίπτωση, το σωματικό βάρος στον τοκετό να είναι ένας από αυτούς.

Πρόσθεσε, ότι αν και δεν μπορεί να κάνει τίποτα μια γυναίκα για να αλλάξει το μέγεθος που είχε ως νεογνό, ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο μαστό υιοθετώντας μέτρα, όπως διατήρηση υγιούς βάρους, ισορροπημένη διατροφή και περιορισμό του αλκοόλ.

Πηγές: 'PLoS'