• Ο κοιλιακός πόνος και η δυσκοιλιότητα επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν. Φάρμακα όπως η σκοπολαμίνη και τα υπακτικά βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους αντίστοιχα.
  • Ο αντιτετανικός ορός δεν προφυλάσσει από τον τέτανο.
    Το εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας προφυλάσσει και τους άνδρες.
  • Αυτά ήταν μερικά από τα βασικά μηνύματα των ομιλητών κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 4ο Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι 25-28 Σεπτεμβρίου 2008.

Η κα Περδικάκη, Γενική Γιατρός, Πρόεδρος του Συμποσίου, τόνισε ότι ο αντιτετανικός ορός δεν προφυλάσσει από τον τέτανο εάν δεν χορηγηθεί ταυτόχρονα με το αντιτετανικό εμβόλιο. Μελέτες έδειξαν ότι ο αντιτετανικός ορός προστατεύει μόνο για λίγες ημέρες και εάν κάποιος έχει μολυνθεί από το κλωστηρίδιο του τετάνου μπορεί να αναπτύξει ακόμα και πολλούς μήνες αργότερα τέτανο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του.

Μόνο το αντιτετανικό εμβόλιο μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά από τον τέτανο κι όταν μάλιστα έχει γίνει πλήρης σειρά εμβολίου (3 δόσεις) και ακολουθείται από μία αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια.

Η ίδια ομιλήτρια, συνεχίζοντας, τόνισε επίσης ότι και πάλι νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ευτυχώς ότι το τετραδύναμο εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας, που χορηγείται και στη χώρα μας, προφυλάσσει και από τις υψηλού βαθμού δυσπλαστικές βλάβες του αιδοίου και τα οξυτενή κονδυλώματα των έξω γεννητικών οργάνων.

Η τελευταία ένδειξη μάλιστα το καθιστά αποδεδειγμένα ανοσογονικό και στους άρρενες εφήβους.

Επομένως, έχει ένδειξη χορήγησης σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 9 έως 15 ετών και σε ενήλικες γυναίκες ηλικίας 16 έως 26 ετών.

Ο κος Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο επεσήμανε ότι ένας στους τέσσερις παγκοσμίως υποφέρουν από κοιλιακές διαταραχές και ειδικότερα από κοιλιακό πόνο και δυσφορία, με αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Πολλοί δηλώνουν ότι αναγκάζονται να αλλάξουν ή να ακυρώσουν κοινωνικές υποχρεώσεις και μάλιστα συχνά την τελευταία στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για το πώς ενεργούν στον χώρο εργασίας, αφού πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν ότι ‘γι’ αυτό το λόγο δεν κάνουν τη δουλειά τους τόσο καλά όσο θα ήθελαν’.

Τα 2/3 όσων πάσχουν, υποφέρουν από κοιλιακούς πόνους και δυσφορία μια τουλάχιστον φορά το μήνα.

Σκοπολαμίνη

Η σκοπολαμίνη, σύμφωνα πάντοτε με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Drugs, παρέχει αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους και να συνεχίσουν τις καθημερινές τους εργασίες.

Η δραστική ουσία έχει μια μοναδικά στοχευμένη δράση στο πεπτικό σύστημα, η οποία επιτυγχάνει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία σε αυτό, αντί απλώς να τον ‘κουκουλώνει’.

Η ανασκόπηση υπογραμμίζει τη σημασία του ότι αυτή η δραστική ουσία απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό, επομένως πρακτικά δρα τοπικά στο πεπτικό σωλήνα μόνο. Οι κλινικές μελέτες αλλά και η πρακτική εμπειρία πολλών ετών επιβεβαιώνουν ότι η θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση του πόνου στην κοιλιακή χώρα με το εξειδικευμένο για αυτή την περιοχή φάρμακο είναι ουσιαστικά χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η μελέτη αυτή παρουσιάζει επιπλέον πληροφορίες, οι οποίες τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η σκοπολαμίνη κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου.

Ένας ακόμη πολύ επιβαρυντικός παράγοντας στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, συνέχισε ο κος Συμβουλάκης, είναι η δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα, ταλαιπωρεί το 15% κατά μέσο όρο, του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους .

Στην Ελλάδα, το 16% του πληθυσμού αναφέρει δυσκοιλιότητα μέσα στον τελευταίο χρόνο, ποσοστό που αυξάνεται στο 20% σε αναφορά του συμπτώματος τουλάχιστον μια φορά στο παρελθόν, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ).

Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με την μελέτη, μόνο το 47% των πασχόντων στον ελληνικό πληθυσμό έχει συμβουλευθεί γιατρό, ενώ το 29% των υπολοίπων δεν έχει συμβουλευθεί κανένα ειδικό, ούτε φίλο ή γνωστό της οικογένειας.

Το 12% των πασχόντων που δεν έχει συμβουλευθεί γιατρό δεν θεωρεί την δυσκοιλιότητα ακριβώς ιατρικό θέμα και μάλιστα το 19% που έχουν ηλικία άνω των 45 ετών, θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό πρόβλημα όσο μεγαλώνουν.

Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει, συχνά απαιτείται και χρήση φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή υπακτικών φαρμάκων. Παρότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για ευρεία χρήση των υπακτικών, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα υπακτικά είναι γενικώς ασφαλή φάρμακα.

Η μακροχρόνια χρήση των υπακτικών για περισσότερο από μισό αιώνα έχει δείξει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Άλλα σημαντικά μηνύματα της Συνέντευξης Τύπου ήταν:

  • Νέα αποτελεσματικά φάρμακα προσθέτονται στην φαρμακευτική φαρέτρα των ιατρών για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.
  • Νεότερα εμβόλια προφυλάσσουν από ασθένειες και τους ενηλίκους.
  • Η συνεχώς αυξανόμενη κατάχρηση των αντιβιοτικών μας αφήνει απροστάτευτους απέναντι στα μικρόβια.
  • Εφικτή πλέον η επιλογή για νοσοκομειακή περίθαλψη στο σπίτι.
  • Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Νεότερα φάρμακα βοηθάνε στην διακοπή του.