Ένας Γερμανός και δυο Γάλλοι επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ 2008 στην Ιατρική, για την ανακάλυψη δυο ιών που προκαλούν σοβαρές νόσους στον άνθρωπο, ανακοίνωσε το σουηδικό Ινστιτούτο που χορηγεί τα βραβεία.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γερμανό Harald zur Hausen για την εργασία του σχετικά με τα αίτια του καρκίνου στον τράχηλο και στους Γάλλους Barre-Sinoussi και Luc Montagnier, για την ανακάλυψη του ιού που προκαλεί το AIDS.

O Καθηγητής Harald zur Hausen τιμήθηκε γιατί ανακάλυψε ότι η μόλυνση με τον ιό HPV προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο HPV μπορεί να βρίσκεται στο 99,7% των γυναικών με καρκίνο στον τράχηλο και η επίμονη μόλυνση με τον ιό υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για ποσοστό άνω του 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως. Η εργασία του Καθηγητή βοήθησε άλλους επιστήμονες να αναπτύξουν εμβόλια κατά του HPV, που χορηγούνται σε εκατομμύρια έφηβες σε πολλές χώρες, για την πρόληψη του καρκίνου στον τράχηλο.

Μετά από ιατρικές αναφορές για ένα νέο σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας, το 1981, οι Καθηγητές Barre-Sinoussi και Dr Montagnier ήταν οι πρώτοι που εντόπισαν τον HIV ως υπεύθυνο. Η ανακάλυψη ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς επέτρεψε στους επιστήμονες να αρχίσουν να κατανοούν τη βιολογία ενός ιού που συνεχίζει να αποτελεί τεράστια δημόσια απειλή σε όλη την υφήλιο.

Η δουλειά τους οδήγησε στην ανάπτυξη μεθόδων διάγνωσης ασθενών που έχουν μολυνθεί και στον έλεγχο προϊόντων αίματος, περιορίζοντας την εξάπλωση της νόσου. Οδήγησε επίσης σε νέες θεραπείες.

Ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV. Ωστόσο, για πολλούς δεν αποτελεί άμεση καταδίκη, λόγω της σημαντικής προόδου στην έρευνα και στην ανάπτυξη φρμάκων τα τελευταία χρόνια. Με την αγωγή, άνθρωποι με τον ιό HIV μπορούν να ζήσουν δεκαετίες.

Παγκοσμίως, ζουν με τον HIV πάνω από 33 εκατ. άνθρωποι.