Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τέτοια διατροφή αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης IGF-1 που προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων.

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε τα αποτελέσματα 12 ερευνών, που περιλάμβαναν 9.000 άντρες. Ανακάλυψε ότι άντρες με υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλά επίπεδα.

Η IGF-1 παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Στους ενήλικες συνεχίζει να ρυθμίζει την ανάπτυξη και τον θάνατο των κυττάρων αλλά μπορεί επίσης να εμποδίζει το θάνατο των κυττάρων που έχουν έρθει στο τέλος του φυσικού τους κύκλου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Andrew Roddam, δήλωσε ότι ο βαθμός στον οποίο η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα της IGF-1 δεν είναι σαφής. Ωστόσο, θεωρεί πως τα επίπεδα ενδεχομένως μπορεί να είναι αυξημένα μέχρι 15% σε ανθρώπους που καταναλώνουν πολύ κρέας και γαλακτοκομικά.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι χρειάζεται να εντοπιστούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη, ειδικά αυτών που μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τώρα που γνωρίζουμε ότι ο παράγοντας αυτός σχετίζεται με τη νόσο, μπορούμε να αρχίσουμε να εξετάζουμε πώς η διατροφή και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδά του και αν οι αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας άντρας, συνεχίζει ο ερευνητής.

Ο Dr Roddam δήλωσε ότι αυξημένα επίπεδα της IGF-1, πιθανόν όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά βοηθούν στην εξάπλωση των όγκων. Η έρευνα δείχνει ότι κύτταρα που ‘ταΐζονται’ με τη συγκεκριμένη ορμόνη, αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι η μέτρηση των επιπέδων της IGF-1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθεί νέο τεστ εξέτασης για τον καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine.’

Πηγές: 'Annals of Internal Medicine'