Η τακτική λήψη κοινών παυσίπονων όπως ασπιρίνη και ιβουπροφένη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

Η έρευνα εστίασε σε πληροφορίες 2,7 εκατ. γυναικών και δημοσιεύεται στο περιοδικό του εθνικού Ινστιτούτου καρκίνου των ΗΠΑ.

Όπως φάνηκε στην έρευνα, η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο κατά 13% και η ιβουπροφένη κατά το ένα πέμπτο. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι η μακρόχρονη λήψη παυσίπονων μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

Πολλές έρευνες εστίασαν στο ρόλο των παυσίπονων στον καρκίνο του μαστού και η τελευταία αποτελεί επισκόπηση 38 από αυτές, συνδυάζοντας τα ευρήματα, έτσι ώστε να δώσουν πιο ακριβή εικόνα.

Η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φαίνεται πως κλειδί είναι η ιδιότητά τους να παρεμβαίνουν στη φλεγμονή του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι χημικές ουσίες του οργανισμού που βοηθούν στην παραγωγή φλεγμονής, COX1 και 2, πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου, επηρεάζοντας το πώς διαιρούνται και πεθαίνουν τα κύτταρα, την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων που μπορούν να ‘ταΐσουν’ όγκους, ενώ επηρεάζονται οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού.

Φαίνεται πως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη περιορίζουν τις αυτές τις χημικές ουσίες.

Οι γυναίκες που λάμβαναν είτε ασπιρίνη είτε ιβουπροφένη τακτικά είχαν κατά 12% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό σε σχέση με αυτές που δεν λάμβαναν καθόλου, ενώ η τακτική λήψη ιβουπροφένης φάνηκε να έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Mahyar Etminan, από το πανεπιστήμιο British Columbia, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν τις πολύπλοκες ρίζες του καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο, προειδοποίησε τις γυναίκες να μην λαμβάνουν παυσίπονα σαν προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου, καθώς χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.

H τακτική χρήση παυσίπονων είναι προβληματική επειδή σε μερικούς ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όπως έλκος στομάχου, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, και προβλημάτων άσθματος, καρδιάς, νεφρών και ήπατος.

Τα πιθανά οφέλη της μείωσης του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό θα πρέπει να αντισταθμίζονται με τις παρενέργειες.

Εκπρόσωπος κέντρου για τον καρκίνο στο μαστό, της Βρετανίας συμβουλεύει τις γυναίκες που ανησυχούν για τον καρκίνο στο μαστό να μιλήσουν στον γιατρό τους αντί απλά να λάβουν παυσίπονα.