Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο την τσέπη των ανθρώπων, καθώς μεγάλος αριθμός υποφέρει από αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη, ενώ οι ψυχίατροι θεωρούν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών ενδεχομένως θα αυξηθούν.

Οι άνεργοι έχουν από 6 έως 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, δήλωσε ο Paul Yip, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Αν οι άνθρωποι αρχίσουν να χάνουν τις δουλειές τους και αυξηθούν τα ποσοστά ανεργίας θα γίνει ακόμα πιο σοβαρή η κατάσταση.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός αυτοκτονιών αυξήθηκε στις 32.863 το 1998, σε σύγκριση με 24.391 το 1997, λόγω αυξημένου αριθμού χρεοκοπιών. Από τότε ο αριθμός παραμένει πάνω από 30.000 τον χρόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ιαπωνία η αυτοκτονία συνδέεται με την ανεργία.

Υπάρχει πολλή αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη. Οι περισσότεροι έχουν κατάθλιψη λόγω των χρημάτων που έχασαν, ενώ ανησυχούν για την ασφάλεια της δουλειάς και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, δήλωσε η Ψυχίατρος Dominic Lee, στο Χονγκ Κονγκ.

Oι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν χειροτερεύσει η κρίση και αυξηθεί η ανεργία.

Στο Χονγκ Κονγκ, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 50% από 12για κάθε 100.000 ανθρώπους το 1997, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ασία, σε 18 ανά 100.000 το 2003, τη χρονιά επιδημίας του SARS.

Η ευεξία αποτελεί άλλη μια περιοχή ανησυχίας. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το στρες και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν πολλές παθήσεις όπως το άσθμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Σύμφωνα με την Lee, συνδέονται περισσότερο από ότι πιστεύουμε.