Της Σοφίας Νέτα

Στη χώρα μας ένας στους δυο άντρες και μια στις τρεις γυναίκες είναι υπέρβαροι, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι παραδοσιακά υγιεινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ιδιαίτερα ως προς το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, εγκαταλείπονται όλο και περισσότερο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) συστήνει 2-3 μερίδες φρούτων καθημερινά, το 38,5 % των Ελλήνων καταναλώνει κάτω από 4 μερίδες την εβδομάδα, ενώ η συμμόρφωση των Ελλήνων με την αντίστοιχη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την καθημερινή κατανάλωση 4-5 μερίδων λαχανικών ημερησίως βρίσκεται μόλις στο 17,9%.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι 1 στους 4 Έλληνες (24,6%) δεν καταναλώνει σχεδόν ποτέ το αναγκαίο για τη διατροφική υγεία του οργανισμού ψάρι στην διατροφή του.

Από την άλλη πλευρά, οι μισοί περίπου Έλληνες (49,6%) υπερκαταναλώνουν κόκκινο κρέας, περισσότερες του ενδεδειγμένου 1-2 φορές εβδομαδιαίως, ενώ δυστυχώς στον τομέα της άσκησης, περίπου 1 στους 3 (29,3%) ασκείται ελάχιστα.

Ανησυχητικό τέλος το γεγονός ότι 61,7% των καταναλωτών τρώνε πρόχειρο φαγητό μέτρια (2-4 φορές) ή συχνά (5-7 φορές) μέσα στην εβδομάδα, όταν το ενδεδειγμένο είναι το περισσότερο 1 φορά.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16/10), η Επιστημονική Ομάδα ‘ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ’, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία ‘ΑΝΑΣΑ’, διοργάνωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων διατροφικής έρευνας, με θέμα: ‘Νέα Δεδομένα στις Διατροφικές Συνήθειες των Ελλήνων’, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας ‘Βελτιώνω τη Διατροφή μου’.

Εισηγητές ο Νικόλαος Ανδρικόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής – Διαιτολόγιας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ο Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ‘ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ’, η Ζωή Μπουλούμπαση Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η Εύα Σαλαμινίου Ψυχολόγος BSc , MSc, PhD, Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Εκπρόσωπος ‘ΑΝΑΣΑΣ’.

Ο κ. Ανδρικόπουλος επικέντρωσε την εισήγησή του στην αξία των λειτουργικών τροφίμων, των επεξεργασμένων δηλαδή τροφίμων που περιέχουν υλικά/ συστατικά τα οποία, εκτός από τη θρεπτική τους αξία, επηρεάζουν θετικά ειδικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Σημαντική προσφορά έχουν για τον οργανισμό και τα λειτουργικά συστατικά των τροφίμων, δηλαδή τα βιολογικώς ενεργά συστατικά που παρέχουν ευεργετήματα για την υγεία του ανθρώπου, πέραν των βασικών διατροφικών αναγκών και τα οποία ευεργετήματα έχουν επιδειχθεί με συσσώρευση έγκυρων ερευνών.

Πρόκληση λοιπόν για την Επιστήμη και τη Βιομηχανία, όσον αφορά τα λειτουργικά τρόφιμα και τα λειτουργικά τους συστατικά είναι η ένταση της έρευνας, ώστε να αποδειχθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της δράσης τους στον οργανισμό και την υγεία, μέσα από κλινικές μελέτες.

Επίσης, η έρευνα πρέπει να στραφεί και στην αναζήτηση νέων συστατικών λειτουργικών τροφίμων τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης. Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί η έρευνα για τα έλαια (πυρηνέλαιο, σπορέλαια, ελαιόλαδα) εμπλουτισμένα με πολυφαινόλες.

Η βιομηχανία πρέπει να αναζητήσει πλέον ενεργό ρόλο, αφ΄ενός στην ανάμιξή της σε θέματα που αφορούν τον καθορισμό νομοθετημάτων για τα λειτουργικά τρόφιμα, αφ΄ετέρου στην ενίσχυση ή τη συμμετοχή της στην έρευνα που κατευθύνεται στην πιλοτική βιομηχανική υλοποίηση των θεωρητικών και εργαστηριακών ευρημάτων των ερευνητών.

Η κα Μπουλούμπαση τόνισε ότι έχει αυξηθεί ανησυχητικά στην Ελλάδα η συχνότητα εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. Πλέον, η εμφάνιση νοσημάτων φθοράς όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και υπέρταση παρουσιάζεται όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.

Τέλος, η κα Σαλαμινίου αναφέρθηκε στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως είναι η βουλιμία, η νευρογενής ανορεξία καθώς και άλλες άτυπες διαταραχές πρόσληψης τροφής, που τα τελευταία χρόνια μαστίζουν τις δυτικού τύπου κοινωνίες και όχι μόνο.

Η ανάλυση και η κατανόηση των συμπτωμάτων, αυτών των ασθενειών, καθώς και των αντίστοιχων εκβάσεων που συνοδεύονται βοηθούν τους θεραπευτές για μια καλύτερη και πιο υγιεινή επίλυση των προβλημάτων.

Η ομάδα των Διατροφολόγων θα βρίσκεται την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στο ‘The Mall Athens’ από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 για να ενημερώσει το κοινό σε θέματα που αφορούν την διατροφή.

Επιπλέον Πληροφορίες