Η δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε τηγανητά και αλμυρά, και φτωχή σε λαχανικά είναι ενδεχομένως υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο, κατά 30%, εμφάνισης καρδιακής προσβολής, παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή 16.000 ανθρώπων σε 52 χώρες και εντόπισαν τρία είδη διατροφικών σχημάτων, αναφέρουν στο περιοδικό 'Circulation'.

Η συνήθης διατροφή δυτικού τύπου, υψηλή σε λιπαρά, αλάτι και κρέας, ήταν υπεύθυνη για ποσοστό περίπου 30% του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής σε οποιοδήποτε πληθυσμό.

Μια σωστή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά το ένα τρίτο.

Μια ανατολίτικη διατροφή, υψηλή σε τοφού, σόγια και άλλες σάλτσες δεν είχε επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο με σκορ κινδύνου λόγω διατροφής, βασισμένο σε 19 ομάδες τροφών και στη συνέχεια ζήτησαν από 5.561 ασθενείς με καρδιακή προσβολή και 10.646 ανθρώπους με γνωστή καρδιακή νόσο να το συμπληρώσουν.

Άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή δυτικού τύπου είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λίγες ή καθόλου τηγανητές τροφές και κρέας.

Η συνήθης διατροφή δυτικού τύπου έχει συνδεθεί με καρδιακή νόσο.

Διατροφή υψηλή σε αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και το βλαβερό είδος λίπους μπορεί να φράξει τα αγγεία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα δείχνει πως η ίδια σχέση μεταξύ τροφής και νοσημάτων καρδιάς που παρατηρείται σε δυτικές χώρες υπάρχει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Romania Iqbal, του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά, δήλωσε ότι ποσοστό 30% του κινδύνου καρδιακής νόσου σε έναν πληθυσμό, ενδεχομένως συνδέεται με την ακατάλληλη διατροφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ συστατικά της ανατολίτικης διατροφής θα μπορούσαν δυνητικά να είναι βλαβερά για την καρδιά, όπως το αλάτι στη σάλτσα σόγιας, ενδεχομένως ακυρώνονται από προστατευτικά συστατικά.

Πηγές: 'Circulation'.