Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Υγείας της Αθήνας, από τις 22 έως και 24 Οκτωβρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αφορμή τη θέσπιση του Οκτωβρίου διεθνώς, ως μήνα αφιερωμένου στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου και ώρα 7:00 μ.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Με την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμος Αθηναίων, φιλοδοξεί να καθιερώσει ως ετήσιο θεσμό το ‘Φεστιβάλ Υγείας’, με στόχο την άμεση ενημέρωση των Αθηναίων, σε ζωτικά θέματα που αφορούν την υγεία τους.

Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα της Πλατείας Κλαυθμώνος και για δύο ημέρες θα γίνουν σεμινάρια αυτοεξέτασης μαστού, ενημέρωση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αλλά και σεμινάρια για την Ανακουφιστική Φροντίδα Χρόνιων Πασχόντων, από τη Μονάδα Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής του Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ‘Τζένη Καρέζη’.

Για τους μαθητές του Λυκείου θα παρέχεται ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα για τις νέες πρωτοποριακές και διευρυμένες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, στο χώρο της Υγείας που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των Δημοτικών Ιατρείων στα διαμερίσματα σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με σύγχρονης τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό, ικανούς επαγγελματίες υγείας, βελτίωση των κτιριακών υποδομών τους και στόχο την παροχή υπηρεσιών Υγείας στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των δημοτών της Αθήνας όπως:

  • Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού
  • Η ανάπτυξη Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών και Βραχείας Νοσηλείας
  • Η δημιουργία σηπτικού χειρουργείου και σύγχρονων Μικροβιολογικών, Βιοχημικών, Αιματολογικών και Ακτινολογικών Εργαστηρίων
  • Η αναβάθμιση των οδοντιατρικών μονάδων
  • Η δημιουργία ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας και ηλεκτρονικού Φακέλου-Ιστορικού ασθενών
  • Η εγκατάσταση τηλεϊατρικών υπηρεσιών
  • Η παροχή προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής υγείας και κοινωνικής φροντίδας
  • Σύνδεση των Κέντρων Υγείας με τις Λέσχες Φιλίας, τους Παιδικούς Σταθμούς και τα Σχολεία της περιοχής, όπου λειτουργούν.

Η αρχή γίνεται με τη λειτουργία της πρώτης Φωνητικής Πύλης Υγείας. Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, καλώντας στον αριθμό ‘1515’ 24 ώρες το 24ωρο χωρίς χρέωση, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα Δημοτικά Ιατρεία.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη αναπτύσσεται Μονάδα Παθήσεων Μαστού στα Δημοτικά Ιατρεία.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Υγείας περιλαμβάνει :

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου

19:00 Εγκαίνια - Χαιρετισμοί - Αλυσίδα Αγάπης

20:30 Μουσική συναυλία με το μουσικό νεανικό συγκρότημα De Stijl των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου

11:00-13:00 Σεμινάριο Αυτοεξέτασης Μαστού και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

17:00-19:00 Σεμινάριο Αυτοεξέτασης Μαστού και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

20:00 Μουσική Συναυλία με τη Big Band των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

11:30-13:30 Ενημέρωση Μαθητών για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

16:00-20:00 Σεμινάρια για την Ανακουφιστική Φροντίδα Χρόνιων Πασχόντων από την Μονάδα Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής του Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ‘Τζένη Καρέζη’

20:00 Μουσική Συναυλία με το Λαϊκό Εργαστήρι των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

Συνεργασία

Για την επιτυχή διοργάνωση του Πρώτου Φεστιβάλ Υγείας, ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με τους φορείς ‘Άλμα Ζωής’, ‘Αγκαλιάζω’, ‘Πνοή’ και ‘Στόχος’, τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών, τα ΤΕΙ Νοσηλευτικής, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών - Επισκεπτριών Υγείας και με τη Μονάδα Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής του Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ‘Τζένη Καρέζη’.