Οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα μέχρι να αισθανθούν κορεσμό έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, πρόβλημα που επιδεινώνεται από την ύπαρξη ταχυφαγείων και τον περιορισμό των προγραμματισμένων γευμάτων. Αυτό σημειώνουν Ιάπωνες ερευνητές στο περιοδικό ‘British Medical Journal’.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πώς οι διατροφικές συνήθειες και όχι μόνο το είδος και η ποσότητα που καταναλώνεται μπορεί να συμβάλουν σε επιδημία παχυσαρκίας λόγω της εξάπλωσης της διατροφής δυτικού τύπου σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Άνθρωποι που τρώνε γρήγορα μέχρι να νιώσουν κορεσμό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας κατηγοριοποιεί περίπου 400 εκατ. ανθρώπους ως παχύσαρκους, από τα οποία, τα 20 εκατ. είναι κάτω από την ηλικία των 5 ετών. Η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο νόσων όπως διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για την έρευνά τους ο Hiroyasu Iso και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα ρώτησαν περισσότερους από 3.000 Ιάπωνες εθελοντές ηλικίας 30 έως 69 ετών σχετικά με τη διατροφή τους.

Περίπου μισοί από τους άντρες και λίγο περισσότερο από τις μισές γυναίκες δήλωσαν ότι έτρωγαν μέχρι να νιώσουν κορεσμό. Περίπου 45% των αντρών και 36% των γυναικών δήλωσαν ότι έτρωγαν γρήγορα.

Αυτοί που δήλωσαν ότι έτρωγαν γρήγορα μέχρι να νιώσουν κορεσμό είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έτρωγαν μέχρι να νιώσουν κορεσμό και δεν κατανάλωναν γρήγορα το φαγητό τους, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ως αιτίες, οι ερευνητές θεωρούν την ύπαρξη φτηνής τροφής σε μεγάλες μερίδες και συνήθειες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης την ώρα του φαγητού.

Για να εξουδετερώσουν την αθροιστική επίδραση της γρήγορης κατανάλωσης τροφής στα παιδιά που έχουν τάση προς την παχυσαρκία, οι γονείς θα πρέπει να τα ενθαρρύνουν να τρώνε αργά και σε ήρεμο περιβάλλον, προτείνουν οι ερευνητές.

Πηγές: ‘British Medical Journal’