Οι γυναίκες που έχουν σοβαρή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 791 εγκύους. Τα δυο πέμπτα ανέφεραν σημαντικού βαθμού συμπτώματα κατάθλιψης, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Human Reproduction’. Αν και αυτές με τη σοβαρή κατάθλιψη είχαν διπλάσιο κίνδυνο, η ελαφριά κατάθλιψη οδήγησε σε αύξηση του κινδύνου κατά 60%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κατάσταση ενδεχομένως οδηγεί σε πρόωρο τοκετό, αλλάζοντας τα επίπεδα ορμονών.

Όλες οι γυναίκες που έλαβαν μέρος πέρασαν από συνέντευξη κατά τη δέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης, για να διαπιστωθεί ο βαθμός κατάθλιψης που είχαν. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της βαρύτητας της κατάθλιψης και της πιθανότητας πρόωρου τοκετού, με τον κίνδυνο να διπλασιάζεται σε αυτές που είχαν τα πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι γυναίκες χωρίς κατάθλιψη είχαν 4,1% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, όσες είχαν ελαφριά κατάθλιψη, 5.8% και σοβαρή, 9,3%.

Υπήρχαν επίσης περιορισμένες ενδείξεις ότι άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία και ο αριθμός στρεσογόνων καταστάσεων θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο που προέρχεται από την κατάθλιψη.

Ο Dr De-Kun Li, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει ότι αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της εγκυμοσύνης μπορεί να παρεμβληθεί με τις νευροενδοκρινικές οδούς και τη λειτουργία του πλακούντα.

Έρευνα που έγινε πέρσι, επίσης ανακάλυψε σχέση μεταξύ κατάθλιψης και εγκυμοσύνης, αν και κατά μέσον όρο η κατάσταση οδήγησε σε τοκετό μόνο λίγες μέρες νωρίτερα.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν δείξει ότι το στρες στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Πηγές: ‘Human Reproduction’