Η μέτρια άσκηση, σε συνδυασμό με άρση βαρών, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα επίπεδα λίπους σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ μέχρι 40%, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Υψηλά επίπεδα λίπους στο συκώτι, που συχνά παρατηρούνται σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Για την έρευνα, που διήρκεσε 6 μήνες, μισοί από τους εθελοντές έλαβαν μέρος σε πρόγραμμα άσκησης που αποτελούνταν από 45 λεπτά αεροβικής, τρεις φορές την εβδομάδα, όπως ποδήλατο, τρέξιμο σε τάπητα και έντονο περπάτημα καθώς και ασκήσεις με βάρη για 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

Από την άλλη ομάδα ζητήθηκε να αποφεύγει προγράμματα άσκησης.

Απεικονιστικές μέθοδοι έδειξαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο ήπαρ στην ομάδα που ακολουθούσε πρόγραμμα άσκησης στο τέλος του εξαμήνου και μικρή αλλαγή στην ομάδα που δεν ασκούνταν. Η πρώτη ομάδα εμφάνισε και βελτίωση στην πρόσληψη οξυγόνου, οι μυς δυνάμωσαν, η περίμετρος μέσης μειώθηκε, όπως και το σωματικό λίπος και βάρος.

Τα οφέλη στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της παχυσαρκίας είναι σαφή και οι γιατροί θα πρέπει να οδηγούν τους ανθρώπους με διαβήτη ΙΙ σε πρόγραμμα άσκησης, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Kerry Stewart.

Το αποτέλεσμα της έρευνας παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της αμερικανικής ένωσης καρδιαγγειακής και πνευμονικής αποκατάστασης στην Ινδιανάπολη.