Θέλετε να χάσετε βάρος; Θα μπορέσετε…τρώγοντας. Αυτή είναι μια από τις στρατηγικές που αναπτύσσονται από επιστήμονες που πειραματίζονται με τροφές που ξεγελούν το σώμα για να αισθάνεται κορεσμό.

Στο Ινστιτούτο για την έρευνα τροφίμων στο Norwich, της Αγγλίας, ο Peter Wilde και οι συνεργάτες του, ειδικοί στον τομέα τροφίμων, αναπτύσσουν τροφές που επιβραδύνουν το πεπτικό, το οποίο στη συνέχεια δίνει σήμα στον εγκέφαλο περιορίζοντας την όρεξη.

Έτσι ο άνθρωπος έχει την εντύπωση ότι έχει καταναλώσει πολύ περισσότερη τροφή από αυτή που στην πραγματικότητα έχει καταναλώσει, σημειώνει ο Wilde. Με βάση τις έρευνές του σχετικά με την πέψη των λιπών, δήλωσε ότι θα μπορούσε να καταστεί δυνατόν να παρασκευαστούν τρόφιμα, από γιαούρτια έως ψωμί, που καθιστούν ευκολότερη τη δίαιτα.

Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η προσέγγιση αυτή μείωσης της όρεξης, είναι μια για την οποία ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την μάχη κατά της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Με τον έλεγχο της όρεξης ασχολούνται επιστήμονες στη βόρειο Αμερική και σε άλλες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων τεχνικών όπως ενέσεις με χημικές ουσίες ή εμφυτεύσιμες συσκευές που παρεμβάλλονται στο πεπτικό σύστημα.

Ο ειδικός, Bloom, δήλωσε ότι ο έλεγχος της όρεξης μέσω τροποποιημένων τροφών, θεωρητικά είναι πιθανός. Άλλοι μηχανισμοί του οργανισμού, όπως η παραγωγή χοληστερόλης, ήδη επηρεάζονται από φάρμακα. Ωστόσο, ο ειδικός θεωρεί ότι η έρευνα είναι απαιτητική, καθώς ο οργανισμός έχει πολλούς τρόπους να εμποδίσει τους μηχανισμούς ελέγχου από το να εξαπατηθούν.

Για παράδειγμα, ενώ ορισμένες ορμόνες ελέγχουν την όρεξη, ο εγκέφαλος βασίζεται και σε νευρικούς υποδοχείς του στομάχου ώστε να εντοπίσει την παρουσία τροφών και να αναγνωρίσει πότε το στομάχι είναι πλήρες.

Η έρευνα του Wilde περιστρέφεται γύρω από τους μηχανισμούς πέψης του λίπους.

Με τη νέα τεχνική, αν και ο οργανισμός δεν έχει καταναλώσει γεύμα υψηλό σε λιπαρά, καταστέλλεται η όρεξη σαν να είχε. Ο ερευνητής θεωρεί ότι η τεχνική θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα με οποιαδήποτε τροφή περιέχει λιπαρά, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, προμαγειρεμένες σάλτσες, μαγιονέζα, ψωμί και γλυκά, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση.

Αν η εξέλιξη είναι θετική, τα προϊόντα ενδεχομένως θα φτάσουν στα ράφια σε μερικά χρόνια.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ εξετάζουν τεχνική σύμφωνα με την οποία παράγωγο φυκιών μειώνει την απορρόφηση λίπους, περιορίζοντας τα επίπεδα γλυκόζης που χωνεύονται πριν διασπαστούν στο έντερο. Η τεχνική είναι περίπου παρόμοια με τον τρόπο που ενεργούν φάρμακα διαίτης.

Εταιρίες τροφίμων και φαρμακοβιομηχανίες, επίσης ερευνούν τρόπους να περιορίσουν την όρεξη.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι οι τροφές που θα περιορίζουν την όρεξη θα αποτελέσουν πανάκεια για την παχυσαρκία.