Μια ντομάτα, μοβ χρώματος, γενετικά τροποποιημένη ώστε να περιέχει θρεπτικές ουσίες που συνήθως βρίσκονται στα μούρα σκούρου χρώματος βοήθησε στην πρόληψη του καρκίνου, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια. Το αποτέλεσμα της έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Nature Biotechnology', ενισχύει την ιδέα ότι τα φυτά μπορεί να τροποποιηθούν γενετικά για να βελτιώσουν την υγεία των ανθρώπων.

Τα ποντίκια που είχαν την τάση να αναπτύξουν καρκίνο και κατανάλωσαν την τροποποιημένη ντομάτα έζησαν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με αυτά που έλαβαν τη συνήθη διατροφή, με ή χωρίς τις κανονικές ντομάτες, σημειώνει η Cathie Martin και οι συνεργάτες της του κέντρου John Innes Center στη Βρετανία.

Η επίδραση ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, δήλωσε η βιολόγος φυτών Martin.

Η έρευνα εστίασε στις ανθοκυανίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε βατόμουρα και φραγκοστάφυλα, τα οποία έχει φανεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και ορισμένων νευρολογικών νόσων.

Αν και προάγουν την υγεία, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά τα φρούτα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας γονίδια που βοηθούν στο χρωματισμό του λουλουδιού αντίρρινο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να οδηγήσουν τις ντομάτες να παράγουν ανθοκυανίνες-μετατρέποντάς τες, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας-σε μοβ.

Τα ποντίκια που είχαν την τάση να αναπτύξουν καρκίνο έζησαν κατά μέσον όρο 182 ημέρες όταν ταΐστηκαν με τις μοβ ντομάτες, σε σύγκριση με 142 ημέρες των ζώων που ακολούθησαν την κανονική διατροφή.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι δοκιμές στους ανθρώπους θα αργήσουν και το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί πώς τα αντιοξειδωτικά επηρεάζουν τους όγκους για να προάγουν καλύτερη υγεία.

Ωστόσο τα ευρήματα ενισχύουν τις έρευνες σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία τους κάνοντας απλές αλλαγές στην καθημερινή τους διατροφή.

Η Dr. Lara Bennett δήλωσε ότι είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς τεχνικές που δυνητικά μπορούν να κάνουν τις υγιεινές τροφές ακόμα καλύτερες για τον άνθρωπο.

Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πούμε αν οι ανθοκυανίνες που προσλαμβάνονται μέσω διατροφής θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Πηγές: 'Nature Biotechnology',