Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν νέο προστάτη σε ποντικούς, χρησιμοποιώντας μόνο ένα βλαστικό κύτταρο. Αυτό κατέστη δυνατό με την ταυτοποίηση γενετικής υπογραφής που διαχωρίζει τα βλαστικά κύτταρα από άλλους τύπους κυττάρων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’.

Το εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους αλλά η κατανόηση των φυσιολογικών κυττάρων θα πρέπει τελικά να οδηγήσει στην κατανόηση του πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος στον προστάτη.

Σύμφωνα με τον ερυενητή Paul Sanberg, αποτελεί τρόπο να κατανοηθεί ο καρκίνος στον προστάτη, που μπορεί να συνδέεται με τα βλαστικά κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιούνται σε πολλούς τύπους κυττάρων στο σώμα.

Έτσι, είναι πολλά υποσχόμενα όσον αφορά νέες θεραπείες.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα βλαστικά κύτταρα σε φυσιολογικούς ιστούς είναι τα ίδια κύτταρα που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου. Ωστόσο, η ερευνήτρια Leisa Johnson, της Genentech στο Σαν Φρανσίσκο, σημειώνει ότι αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχτεί.

Στα τρωκτικά ο φυσιολογικός προστάτης υποβάλλεται σε διακυμάνσεις κύκλων ανδρογόνων, υποδεικνύοντας στους ερευνητές την παρουσία βλαστικών κυττάρων προστάτη. Ωστόσο πώς εντοπίζονται;

Έχουν αναφερθεί αρκετοί δείκτες στην επιφάνεια αυτών των βλαστικών κυττάρων αλλά επίσης είναι παρόντα και σε άλλα κύτταρα, καθιστώντας δύσκολη τη διαφοροποίηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν νέο δείκτη, τον CD117, ο οποίος σε συνδυασμό με προηγούμενους γνωστούς καρκινικούς δείκτες βλαστικών κυττάρων προστάτη θα μπορούσε να εντοπίσει ένα φυσιολογικό βλαστικό κύτταρο προστάτη.

Το μοναδικό βλαστικό κύτταρο μπόρεσε να δημιουργήσει λειτουργικούς προστάτες και είχε την ιδιότητα να ανανεώνεται.

Πηγές: ‘Nature’