Γάλλοι επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνητή καρδιά που είναι έτοιμη να μεταμοσχευτεί σε ανθρώπους.

Η συσκευή χτυπά σχεδόν σαν την αληθινή χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος.

Οι επιστήμονες που την ανέπτυξαν περιμένουν έγκριση από τις γαλλικές αρχές για να αρχίσουν κλινικές δοκιμές.
Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα είναι νωρίς, καθώς προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας  τεχνητής καρδιάς απέτυχαν κατά τη διάρκεια δοκιμών σε ανθρώπους.

Αρκετές ομάδες εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη της τέλειας τεχνητής καρδιάς που θα μπορούσε να εμφυτευτεί σε 20.000 ασθενείς παγκοσμίως, οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο Alain Carpentier δήλωσε ότι χρειάστηκε 15 χρόνια για να τελειοποιήσει τη συσκευή και ισχυρίζεται ότι η συσκευή του ξεπερνά ελαττώματα άλλων.

Η νέα καρδιά είναι καλυμμένη με ειδικά επεξεργασμένες ίνες για να αποφευχθεί η απόρριψη από το ανοσοποιητικό σύστημα και η δημιουργία θρόμβων. Ωστόσο, σημαντικό εμπόδιο παραμένει η τροφοδοσία της με ρεύμα.

Η εταιρία Carmat, που την ανέπτυξε, σημειώνει ότι η μπαταρία θα διαρκεί από 5 έως 16 ώρες και στη συνέχεια θα πρέπει να φορτίζεται.

Η ομάδα μελετά δυο εκδοχές ώστε να μη χρειάζονται καλώδια να περνούν το δέρμα, καθώς αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης.

Οι καρδιοπάθειες αφαιρούν 17 εκατ. ζωές τον χρόνο. Παρά το ότι φαίνονταν υποσχόμενες σε πειράματα στο εργαστήριο, οι περισσότερες εκδοχές μέχρι τώρα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα όταν δοκιμάστηκαν σε ασθενείς, καθώς είτε απέτυχαν να επιτελέσουν σωστά τη λειτουργία είτε είχαν παρενέργειες όπως λοιμώξεις ή δημιουργία θρόμβων.

Μόνο η κατάλληλη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών θα διαπιστώσει αν η νέα εκδοχή θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών της.