Του Δημήτρη Καραγιώργου

Αυξημένη νοσηρότητα, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, έχουν οι πάσχοντες από ψωρίαση.

Η συχνότητα της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και του διαβήτη σε ψωριασικούς είναι αυξημένη κατά 17,1%, 8,5% και 5,9% αντίστοιχα, σε σχέση με τα άτομα χωρίς ψωρίαση. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και άλλων μεταβολικών διαταραχών που επηρεάζουν τη ζωή ενός ατόμου.

Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα ο καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας κ. Αντρέας Κατσάμπας, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών ‘Καλυψώ’ κ. Αλεξάνδρα Παπαστάμου, η ψυχολόγος του Σωματείου κ.

Ευαγγελία Άνθης και η πάσχουσα από τη νόσο κ. Κατερίνα Καραγκιόζη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η ψωρίαση προκαλεί σημαντικά λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα, καθώς και διαταραχές που μπορεί να αναπτύσσονται παράλληλα με αυτή (συννοσηρότητες). Όλα αυτά, επιφέρουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Πρόσφατα, διεξήχθη μελέτη από το PE.Pso.POF (Πανευρωπαϊκό Φόρουμ του Οργανισμού Ψωριασικών Ασθενών), με θέμα ‘Ποιότητα ζωής σε ψωριασικούς ασθενείς’ σε 18 χώρες και 23.318 ψωριασικούς ασθενείς. Μία από τις χώρες ήταν και η Ελλάδα.

Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν πριν και μετά τη διάγνωση της ψωρίασης έδειξε ότι η συχνότητα της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και του διαβήτη σε ασθενείς ήταν αυξημένη κατά 17,1%, 8,5% και 5,9% αντίστοιχα σε σχέση με τα άτομα χωρίς ψωρίαση.

Ένα άλλο συσχετιζόμενο νόσημα είναι τα καρδιολογικά προβλήματα. Τα στοιχεία για αυτά και άλλες συννοσηρότητες πρέπει, ωστόσο, να αναλυθούν σε βάθος και με λεπτομέρεια έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και άλλων μεταβολικών διαταραχών που επηρεάζουν τη ζωή ενός ατόμου.

Σχέση με τον γιατρό

Η έρευνα για τη σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς έδειξε ότι μόνο 18% των ασθενών είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τον γιατρό τους. Περίπου 60% των ασθενών δεν είναι επαρκώς ικανοποιημένοι από τις πληροφορίες που τους παρέχουν οι γιατροί τους και 22% είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ο γιατρός τους ακούει τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους.

Αυτό αντικατοπτρίζεται από την πλειονότητα των ασθενών που προτιμούν να παραμείνουν στην τρέχουσα αγωγή τους (19%) συγκριτικά με εκείνους που θα άλλαζαν ευχαρίστως σε μια εναλλακτική θεραπεία (43%).

Ποσοστό 19% των ασθενών ήταν πολύ ικανοποιημένοι που η τρέχουσα αγωγή τους θέτει αποτελεσματικά υπό έλεγχο την κατάστασή τους, 38% ήταν μέτρια ικανοποιημένοι, ενώ 43% δυσαρεστημένοι. Η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη αναφέρθηκαν ως οι πιο γνωστές και πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες στο παρελθόν, ενώ τα τοπικά στεροειδή και η βιταμίνη D χρησιμοποιούνται σαν την κύρια τοπική αγωγή.

Πάνω από τους μισούς ασθενείς που ρωτήθηκαν γνώριζαν και είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το φυσικό φως ως θεραπεία για την ψωρίασή τους. Αυτή παραμένει η πιο συχνά χρησιμοποιημένη φυσική θεραπεία.

Η μελέτη

Το δείγμα της μελέτης για την ποιότητα ζωής με ψωρίαση περιελάμβανε 23.318 ασθενείς ηλικίας 1-86 ετών. 12.522 ασθενείς, 53,7% ήταν άνδρες και 10.796, 46,3% ήταν γυναίκες.

Οι κύριοι στόχοι ήταν να αναλυθεί η παρουσία συννοσηροτήτων πριν και μετά τη διάγνωση της ψωρίασης, να εξεταστεί η γνώση των ασθενών σχετικά με τις ‘εναλλακτικές’ θεραπείες (όπως ο βελονισμός και η βοτανοθεραπεία) και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και να διερευνηθεί η ικανοποίηση των ασθενών όσον αφορά τη σχέση που έχουν με τον γιατρό τους.

Η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια σοβαρή, χρόνια, συστηματική νόσος που μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση. Είναι μια γονιδιακή δερματική νόσος που προκύπτει όταν ελαττωματικά σήματα στο ανοσιακό σύστημα προτρέπουν τα δερματικά κύτταρα να αναπαραχθούν πολύ γρήγορα, προκαλώντας ερυθηματώδεις λεπιδώδεις αλλοιώσεις οι οποίες προκαλούν κνησμό, διάρρηξη του δέρματος και συχνά αιμορραγούν.

Συχνότερα προσβάλλει τους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και τον κορμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη σύνδεσης με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου 3% του πληθυσμού στην Ευρώπη με μέση ηλικία έναρξης μεταξύ 20 και 35 ετών. Το 75% όλων των περιστατικών συμβαίνει για πρώτη φορά πριν την ηλικία των 40 ετών. Το 30% των ατόμων με ψωρίαση αναπτύσσουν επώδυνη ψωριασική αρθρίτιδα που προκαλεί πόνο και ιδιαίτερα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Ως μία προκαλούμενη από το ανοσιακό νόσος, η ψωρίαση συνήθως απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση για τον έλεγχό της.