Η Επίτροπος υγείας της Ε.Ε Ανδρούλα Βασιλείου καλεί τους ανθρώπους να μην πανικοβάλλονται σχετικά με το νέο ιό της γρίπης, ενώ οι υπουργοί της Ε.Ε αποφάσισαν στο Λουξεμβούργο να μην υιοθετήσουν την πρόταση της Γαλλίας για αναστολή των πτήσεων από το Μεξικό προς την Ε.Ε.

Η Επίτροπος υγείας της Ε,Ε δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η επαγρύπνηση, δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Οι υπουργοί απέρριψαν την πρόταση της Γαλλίας για αναστολή των πτήσεων από Μεξικό προτιμώντας να αφήσουν κάθε χώρα να αποφασίσει τη δική της πολιτική. Οι υπουργοί προσπάθησαν να συμφωνήσουν στην ονομασία της γρίπης, η οποία θα ονομάζεται ‘νέος ιός της γρίπης’, αντικαθιστώντας την προηγούμενη ονομασία ‘γρίπη των χοίρων’, για να αποφευχθεί η μείωση της ζήτησης για χοιρινό και των προϊόντων του.

Αρκετές χώρες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς το Μεξικό, ενώ έχουν ματαιωθεί και ομαδικά ταξίδια.

Ο αξιωματούχος του Π.Ο.Υ, Keiji Fukuda, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού στο 6-την ανώτατη κλίμακα- ούτε κάτι τέτοιο επίκειται αυτή την ώρα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα.

Πολλοί ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι επιπτώσεις του νέου ιού τη γρίπης θα είναι ήπιες. Κανένα περιστατικό που καταγράφηκε μέχρι τώρα στην Ευρώπη δεν είναι σοβαρής μορφής.

Το πρώτο ύποπτο περιστατικό νέου ιού της γρίπης ανέφερε η Ιαπωνία.