Αμερικανοί αξιωματούχοι Υγείας προειδοποίησαν για επιδείνωση της εικόνας όσον αφορά την εξάπλωση του νέου ιού της γρίπης, ενώ ο διευθυντής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη νόσων στις ΗΠΑ προέβλεψε ότι μπορεί να μολυνθεί από τον ιό μέχρι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν ο ιός να εξαπλωθεί και στις 50 πολιτείες των Η.Π.Α και να προκαλέσει πολλές λοιμώξεις, από ήπιες έως σοβαρές. Ο Dr. Richard Besser, διευθυντής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη νόσων στις ΗΠΑ (CDC) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημεία κάμψης έως τώρα και ότι η εξάπλωση βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στο Μεξικό έφθασαν στους 44. Ο CDC ανακοίνωσε 896 περιστατικά σε 41 πολιτείες των H.Π.Α. Αν και αξιωματούχοι του Μεξικού δήλωσαν ότι τα χειρότερα πέρασαν, ο Besser δήλωσε ότι στη χώρα ακόμα παραμένει σημαντική μετάδοση.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σε 24 χώρες έχουν μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Ο Dr. Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ, προέτρεψε τις κυβερνήσεις στην Ασία να παραμείνουν σε επιφυλακή για πιθανή ευρεία πανδημία, που θα μπορούσε να επηρεάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού τους επόμενους μήνες.

Ακόμα και αν η νόσος φαίνεται σχετικά ήπια σε ατομικό επίπεδο, σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων στον παγκόσμιο πληθυσμό τέτοια μόλυνση θα μεταφραζόταν σε σοβαρά άρρωστους ανθρώπους, δήλωσε ο Fukuda προσθέτοντας ότι η νέα γρίπη ακόμα δεν εξαπλώνεται σημαντικά εκτός Βορείου Αμερικής, έτσι το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο 5.

Στην Ασία, οι υπουργοί Υγείας ανησυχούν ότι η μεγαλύτερη παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη και είναι ανεπαρκής για πανδημία.

Σε σειρά δημοσιεύσεων στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’, ερευνητές δήλωσαν ότι οι ιοί ινφλουέντσα από τα ζώα αποτελούν συνεχιζόμενη απειλή και πως οι γιατροί χρειάζεται να εστιάσουν σε αυτούς. Μέχρι τώρα η γενετική ανάλυση δεν έδειξε την προέλευση του νέου ιού.

Στο Μεξικό, εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές επέστρεψαν στα σχολεία και τα πανεπισήμια, καθώς η χώρα βρίσκει τους ρυθμούς της μετά το κλείσιμο χώρων την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, επισκέπτες δημοσίων υπηρεσιών πρέπει να φοράνε μάσκες και να πλένουν τα χέρια τους με αντιβακτηριακό σαπούνι πριν την είσοδό τους σε αυτές.