Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου στις παχύσαρκες γυναίκες φαίνεται να μειώνεται με τη βαριατρική επέμβαση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American College of Surgeons’.

Οι σοβαρά παχύσαρκες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για διάφορα είδη καρκίνου, κυρίως του μαστού και της μήτρας, όπως και του παχέως εντέρου και άλλων γυναικολογικών καρκίνων, σημειώνει η Dr. Susan Modesitt από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Η Modesitt και οι συνεργάτες της μελέτησαν 1.482 σοβαρά παχύσαρκες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και τις συνέκριναν με σοβαρά παχύσαρκες γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε τέτοιου είδους επέμβαση.

Συνολικά, 53 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση εμφάνισαν καρκίνο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν 15 με καρκίνο στο μαστό και 9 με καρκίνο στη μήτρα. Τα περισσότερα περιστατικά ανιχνεύτηκαν και αντιμετωπίστηκαν πριν τη βαριατρική χειρουργική (64,1%), ενώ ποσοστό 32% διαγνώστηκε μετά την επέμβαση.

Γυναίκες με σοβαρή παχυσαρκία που δεν είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό διάγνωσης καρκίνου σε σχέση με ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε τέτοια επέμβαση. (5.8% έναντι 3.6%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και δεν είναι καταληκτικά τα ευρήματα, το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση είχαν διαγνωστεί πριν από αυτή και το γεγονός ότι λιγότερες ασθενείς με βαριατρική επέμβαση διαγνώστηκαν με καρκίνο σε σύγκριση με άλλες παχύσαρκες μπορεί ενδεχομένως να στηρίξουν την υπόθεση ότι η βαριατρική επέμβαση μπορεί να είναι προστατευτική για καρκίνους που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Πηγές: ‘Journal of the American College of Surgeons’.