Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Χειρουργείου (ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ) σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Φόρουμ Αποστείρωσης, διοργάνωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποστείρωσης & 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Χειρουργείου, μία συνδιοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό ξενοδοχείο Creta & Terra Maris, στην Χερσόνησο της Κρήτης, στις 07-10 Οκτωβρίου 2009.

To συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Νομαρχίας Ηρακλείου, του Δήμου Χερσονήσου και μοριοδοτήθηκε με 15 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής EORNA ACE, συμβάλλοντας έτσι στην μέγιστη συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, από έλληνες και ξένους συνέδρους.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου διήρκησε συνολικά 3 ημέρες, και πλαισιώθηκε από θεματικές ενότητες, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο στα εξής: Εκπαίδευση και πιστοποίηση προσωπικού σε Τμήματα Κεντρικής Αποστείρωσης, Νεότερα δεδομένα στην τυποποίηση για την Αποστείρωση και Απολύμανση, Νομικά Θέματα – Διεθνή Πρότυπα, Ποιότητα και διαδικασία Αποστείρωσης, Πρότυπα Ασφάλειας και Ποιότητας Χειρουργικού Ιματισμού κ.α.

Καλύφθηκε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν στις σύγχρονες ανάγκες και κατευθύνσεις που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον της Αποστείρωσης και της περιεγχειρητικής νοσηλευτικής.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των συνέδρων προκάλεσαν ομιλίες που αφορούσαν την εναρμόνιση των κανόνων, προτύπων και πρωτοκόλλων εργασίας της διαδικασίας αποστείρωσης μεταξύ των χωρών μελών του WFHSS. Τονίστηκε η αναγκαιότητα εισαγωγής της τεχνολογίας και της σημαντικής μεταβολής του τρόπου εργασίας που επιφέρει, από τον μέχρι πρότινος χειρωνακτικό σε υψηλής αυτοματοποίησης και δόθηκε έμφαση σε θέματα ποιότητας και στην τυποποίηση των σταδίων αποστείρωσης.

Ομιλητές πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων όπως τον συστηματικό έλεγχο των συστημάτων ύδρευσης στους χώρους παροχής φροντίδας και τις νέες εξελίξεις που αφορούν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Η παρουσίαση της παγκόσμιας εκστρατείας του ΠΟΥ με θέμα Ασφαλής χειρουργική σώζει ζωές, αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης και προβληματισμού μεταξύ των συνέδρων.

Απευθύνθηκε πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν και να πλαισιώσουν το Σύλλογο Νοσηλευτών Χειρουργείου στην προσπάθεια του για υιοθέτηση και εφαρμογή της λίστας ελέγχου στα χειρουργεία της χώρας μας.

Το Συνέδριο είχε ως κύριο στόχο του την ευρύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων όλων των επαγγελματιών του χώρου με σκοπό να δοθεί έτσι ιδιαίτερη έμφαση σε αποτελέσματα νέων ερευνών και εξελίξεων στον Τομέα της Αποστείρωσης και της Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής, και να τονιστεί η ανάγκη περιορισμού των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 1200 νοσηλευτές, ιατροί , μηχανικοί, βιοτεχνολόγοι και σπουδαστές από περίπου 53 χώρες-μέλη του Παγκοσμίου Φόρουμ για την Αποστείρωση.

Τους συνέδρους χαιρέτησαν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου, κα Αφροδίτη Φαιτατζίδου (Πρόεδρος ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ) και κος Wim Renders, (Πρόεδρος WFHSS) και την Κήρυξη Έναρξης των Εργασιών ανακοίνωσε η Νομάρχης Ηρακλείου, κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη.

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με την Εναρκτήρια Ομιλία του Καθηγητή Χειρουργικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Δ/ντή ΜΕΘ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Στέφανου Γερουλάνου, με θέμα: 'Ιατρικά Εργαλεία – Από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας'.