Σε όλους έχει συμβεί. Αρκούν δυο λάθος λέξεις το λάθος κλάσμα του δευτερολέπτου, για να ευχηθείς να ανοίξει η γη να σε καταπιεί – και να το εννοείς. Μην αγχώνεστε, όμως. Επιστρατεύουμε όση φαντασία διαθέτουμε, για να σας βοηθήσουμε να βγείτε από τη δύσκολη θέση αναίμακτα… την επόμενη φορά.

Διότι, για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, το κακό μάλλον έχει ήδη γίνει.

Άβολη κατάσταση #1: Βαρετός συνομιλητής

Το (γνώριμο) σενάριο: Ένας παλιός γνωστός / συμμαθητής / συνάδελφος νιώθει την ανάγκη να περάσει το μισό πάρτι –το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή απολαμβάνατε – εξιστορώντας σας τα κατορθώματα του σκύλου του. Θέλετε απεγνωσμένα να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το πάρτι, αλλά όχι και να τον προσβάλλετε, μετά από τόσον καιρό που έχετε να τον δείτε.

Η λύση: Υπομένετε τη συζήτηση για 7-8 λεπτά, τα οποία θα σας φανούν αιώνας. Στη συνέχεια, δηλώνετε ευγενικά – αλλά όχι με απολογητικό ύφος – πως πάτε να βάλετε ποτό / να βοηθήσετε την οικοδέσποινα / να κάνετε ένα τηλεφώνημα, και εξαφανίζεστε διακριτικά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να συστήσετε τον παλιό γνωστό / συνάδελφο / συμμαθητή σε οποιονδήποτε κινηθεί σε ακτίνα δύο μέτρων και να ελπίζετε πως ο νέος του συνομιλητής θα βρει την κουβέντα ενδιαφέρουσα, ώστε να μπορέσετε να απομακρυνθείτε χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Άβολη κατάσταση #2: Ενδιαφέρον συνομιλητής… αλλά πώς τον είπαμε;

Το (γνώριμο) σενάριο: Συναντάτε για δεύτερη – ή ίσως και τέταρτη και πέμπτη – φορά κάποιον που μπορεί να βρίσκετε από εξαιρετικά ενδιαφέροντα έως μάλλον αδιάφορο – μικρή σημασία έχει επί της παρούσης, το πρόβλημά σας είναι άλλο: έχετε ξεκινήσει να μιλάτε εδώ και λίγα λεπτά, και δεν μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε το όνομά του.

Ακόμα χειρότερα, πρέπει να τον συστήσετε σε κάποιον που σας συνοδεύει.

Η λύση: Αν είστε μόνοι, δεν πρέπει να τον συστήσετε δηλαδή σε κανέναν, η θέση σας δεν είναι τρομερά δύσκολη: μπορείτε κάλλιστα να συνεχίσετε να μιλάτε, χωρίς να αναφέρετε το όνομά του, όπως θα κάνατε σε μια απλή, καθημερινή κουβέντα με έναν καλό σας φίλο.

Αν, τώρα, είστε αντιμέτωποι με το κακό σενάριο, να πρέπει να τον συστήσετε, η μοναδική σας ελπίδα είναι ένα μισοαστείο / μισοσοβαρό 'συστηθείτε', που θα στριμώξετε στην πρώτη παύση της κουβέντας, ελπίζοντας ότι θα πιάσει.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ακούσετε κι εσείς το όνομα που σας διαφεύγει – και το οποίο αποκλείεται να ξαναξεχάσετε.

Άβολη κατάσταση #3: Προσβάλλετε κάποιον κατά λάθος

Το (γνώριμο) σενάριο: Όπως σε εκείνη την παλιά διαφήμιση τσίχλας, κατακρίνετε ή κοροϊδεύετε κάτι ('είδες αυτά τα καινούρια διαμερίσματα; Απαίσια και πανάκριβα') που δεν ξέρετε πως αφορά άμεσα τον συνομιλητή σας ('ναι… μόλις αγόρασα ένα').

Η λύση: Δεν είναι ακριβώς λύση, είναι μάλλον απέλπιδα προσπάθεια: δοκιμάστε να αυτοσαρκαστείτε – πχ για το πόσο φτωχές είναι οι γνώσεις σας σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων – ή, αν η σχέση με τον συνομιλητή σας το επιτρέπει, να τον πειράξετε γυρνώντας το αστείο εις βάρος του.

Αν δεν εμπιστεύεστε τις ικανότητές σας στο να κάνετε τον άλλο να γελάει, είναι μάλλον καλύτερα να αλλάξετε θέμα, πριν κάνετε την κατάσταση ακόμα πιο άβολη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson