κείμενα-φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια

Η πατρίδα όπου γεννήθηκε και πέθανε ο μεγαλύτερος λογοτεχνικός έρωτας, αυτός του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, δεν θα μπορούσε να μην πλημμυρίζει από ρομαντισμό και γραφικότητα. Και δεν είναι μόνο το ποτάμι που τη διασχίζει, οι αμέτρητες εντυπωσιακές καθολικές εκκλησίες, τα αναγεννησιακά κτίρια και τα ρωμαϊκά μνημεία που τη στολίζουν.

Είναι ο τρόπος που όλα αυτά είναι 'δεμένα', με τους πλακόστρωτους πεζοδρόμους και τις λιτές πλατείες να λειτουργούν ως συνδετικοί ιστοί τους οποίους φτάνει να ακολουθήσεις, χωρίς χάρτη, για να σε 'βγάλουν' σε ένα ακόμα υπαίθριο παζάρι, σε ένα ακόμα φωτεινό αίθριο.



Ένα τριήμερο στη Βερόνα, είτε ως αποκλειστικός προορισμός είτε ως στάση, πριν π.χ. την κοντινή Βενετία, είναι αρκετό για να ζήσετε τη μαγεία της χωρίς να τη βρείτε περιοριστικά μικρή. Μέσα σε τρεις ημέρες έχετε αρκετό χρόνο για να επισκεφθείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα, αλλά κυρίως για να απολαύσετε χαλαρωτικές βόλτες, espresso και ρομαντικές στιγμές.

Μην χάσετε…

Η Αρένα της Βερόνα είναι το πλέον κεντρικό αξιοθέατο και αυτό που οφείλετε να επισκεφθείτε, καθώς πρόκειται για μία από τα πιο καλοδιατηρημένες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τα, τουλάχιστον, 2.000 χρόνια της.

Αν βρεθείτε στην πόλη κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, αξίζει να παρακολουθήσετε εκεί κάποια συναυλία όπερας, συχνά από διάσημους τενόρους.

Ίσως λίγο υπερεκτιμημένο από άποψη αισθητικής –ωστόσο η Unesco θα έχει τους λόγους της που το έχρισε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- το σπίτι της Ιουλιέτας (Casa di Giulietta) είναι ένα ακόμα αξιόλογο σημείο της πόλης, όπου θα δείτε το διάσημο μπαλκόνι απ’ όπου ξεκίνησε η σαιξπηρική ιστορία αγάπης.

Οι απανταχού ρομαντικοί και ερωτοχτυπημένοι αφήνουν στους τοίχους της εσωτερικής αυλής του σπιτιού μηνύματα αγάπης και ακουμπούν το στήθος του μπρούτζινου αγάλματος της Ιουλιέτας για να τους φέρει, υποτίθεται, τύχη στον έρωτα.

Η είσοδος στο σπίτι κοστίζει 4 ευρώ.

Μία βόλτα και -γιατί όχι;- επίσκεψη στο μουσείο του κάστρου Castelvecchio, χτισμένο στις όχθες του Άντιτζε θα σας μεταφέρει στον μεσαίωνα και στη δυναστεία των Σκαλιγκιέρι. Περπατήστε στην εντυπωσιακή του γέφυρα και, αν είστε λάτρεις της τέχνης, επισκεφθείτε το μουσείο του, το οποίο φιλοξενεί υπέροχους αναγεννησιακούς πίνακες.

Μία ακόμα όμορφη βόλτα είναι αυτή που ξεκινά από την κεντρική πλατεία Μπρα και διαμέσου της οδού Ματσίνι, με τα κομψά καταστήματα, οδηγεί στην πανέμορφη Πιάτσα ντελ Έρμπε με την υπαίθρια αγορά και τα γύρω καφέ στην είσοδο κάποιων εντυπωσιακότατων μνημείων που την περιβάλλουν.

Αρκετά κοντά βρίσκεται και η εξίσου γραφική Πιάτσα ντέι Σινιόρι, η οποία τα σαββατοκύριακα φιλοξενεί τη δική της υπαίθρια αγορά με τοπικά τρόφιμα και ποτά.
Τέλος, αν θέλετε να θαυμάσετε τη Βερόνα από ψηλά, αξίζει να ανηφορίσετε προς τον Πύργο των Λαμπέρτι που προσφέρει ιδανική θέση για φωτογραφίες και χάζι… 360 μοιρών!

Tip: Για να επισκεφθείτε σε προνομιακή τιμή τα περισσότερα αξιοθέατα και τις εκκλησίες της Βερόνα σας συμφέρει να αγοράσετε την Verona Card, η οποία για τρεις ημέρες κοστίζει 15 ευρώ.

Πού θα φάτε;

Η Βερόνα δεν είναι μία πόλη που φημίζεται για επιλογές βραδινής διασκέδασης, αν και στο κέντρο της θα βρείτε διάφορα συμπαθητικά μπαράκια για ποτό. Ως προς τις εναλλακτικές φαγητού, όμως, σίγουρα δεν θα μείνετε δυσαρεστημένοι, ενώ αξίζει πριν φύγετε να δοκιμάσετε το περίφημο βερονέζικο παγωτό.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε:

Osteria Casa Vino (Vicolo morette, 8/a): Γνήσια ιταλική κουζίνα σε ένα όμορφο, ρομαντικό περιβάλλον. Οι τιμές κυμαίνονται στα 35 με 40 ευρώ κατ' άτομο.
L’Oste Scuro (Silvestro 10): Νόστιμες, θαλασσινές γεύσεις, με hit το ριζότο με τα μύδια.

Οι τιμές κυμαίνονται στα 40 ευρώ κατ' άτομο.
Al Duomo (via Duomo, 7): Γνήσια βερονέζικη κουζίνα σε πολύ λογικές τιμές, περί τα 20 ευρώ το άτομο.
La Stueta (Via Del Redentore, 4b): Εξαιρετική τοπική κουζίνα σε πολύ καλές τιμές -περί τα 25 ευρώ κατ' άτομο.

Must το κρέας αλόγου και το ριζότο.
Osteria il Bertoldo (Vicolo Cadrega, 2/a): Μικρός, ζεστός χώρος με εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα και τιμές περί τα 30 με 40 ευρώ.

Πού θα μείνετε;

Β&Β The Lions: Από τις πιο οικονομικές και βολικές, από άποψη τοποθεσίας, προτάσεις διαμονής, το συγκεκριμένο bed & breakfast ξενοδοχείο προσφέρει όμορφα δωμάτια με κοινό μπάνιο και κουζίνα με όλες τις ανέσεις για να ετοιμάσετε το πρωινό σας.

Το κόστος για ένα δίκλινο κυμαίνεται στα 50 ευρώ.

Alliance Hotel Verona: Σε απόσταση 5 λεπτών με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Βερόνα, το Alliance Hotel προσφέρει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και άνετα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο. Το κόστος για ένα δίκλινο ανέρχεται στα 50 περίπου ευρώ, χωρίς πρωινό.

Hotel Valverde: Απέχει δέκα λεπτά με τα πόδια από την Αρένα της Βερόνας και τον σιδηροδρομικό σταθμό Porta Nuova και προσφέρει απλά δωμάτια με δωρεάν wi-fi και ιδιωτικό μπάνιο. Το κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, ανέρχεται στα 60 ευρώ.

Hotel Milano: Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Βερόνας, προσφέρει δωρεάν wi-fi και σερβίρει πλούσιο πρωινό μπουφέ. Τα δωμάτια είναι μοντέρνα διακοσμημένα και το προσωπικό άκρως εξυπηρετικό. Το κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο, περιλαμβανομένου πρωινού, ανέρχεται στα 94 ευρώ (από 260 ευρώ) αν το κλείσετε μέσω του Booking.com.

Hotel Marco Polo: Στεγάζεται σε ένα πρώην μοναστήρι, στο ιστορικό κέντρο της Βερόνα, λίγα μόλις μέτρα από την Αρένα. Διαθέτει ιδιωτικό πάρκινγκ και ένα κέντρο ευεξίας με σάουνα και υδρομασάζ. Το κόστος για ένα δίκλινο, περιλαμβανομένου πρωινού, ανέρχεται στα 76 ευρώ, αν το κλείσετε μέσω Booking.com.

Πώς θα πάτε;

Στην Βερόνα θα πάτε είτε αεροπορικώς μέσω Ρώμης (κόστος εισιτηρίου κατ’άτομο περί τα 200 ευρώ μετ’επιστροφής). Είτε στη Ρώμη και από εκεί με τρένο ή με αυτοκίνητο που μπορείτε να νοικιάσετε από το αεροδρόμιο της Ρώμης.

Επίσης, αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας και προκειμένου να έχετε μαζί το δικό σας αυτοκίνητο μπορείτε να πάτε και ακτοπλοϊκώς από Πάτρα μέσω Ανκόνα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι από 8 έως 11 ώρες, ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξετε, και το κόστος του εισιτηρίου για δύο άτομα με αυτοκίνητο ξεκινά από 450 ευρώ, μετ’επιστροφής.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!