του Γιώργου Φλώκα

Με την ανεργία των νέων σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της οικονομικής κρίσης, όλες οι επιλογές για την εύρεση απασχόλησης πέφτουν αναγκαστικά στο τραπέζι. Στο πλαίσιο αυτό, η ενασχόληση με τις λεγόμενες και «εναλλακτικές» καλλιέργειες είναι μια λύση στην οποία καταφεύγουν ολοένα και περισσότεροι νέοι και, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό πλαίσιο, αποχωρούν από το κλεινόν άστυ και στρέφονται στη γη.

Σταμναγκάθι, σαλιγκάρια, ιπποφαές, αλόη αλλά και αρωματικά φυτά όπως η λεβάντα –η καλλιέργεια των οποίων επιδοτείται– είναι κάποιες από τις επιλογές, που προσφέρουν εξαιρετικές αποδόσεις για όσους τολμηρούς αποφασίσουν να ασχοληθούν με αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ενοικιάζει αγροτική γη σε ανέργους και νέους αγρότες στο συμβολικό τίμημα των 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο, τη στιγμή που οι αποδόσεις που υπόσχονται κάποιες από τις καλλιέργειες ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το στρέμμα.

Δείτε εδώ το θεσμικό πλαίσιο και κατεβάστε από εδώ την αίτηση για μίσθωση δημόσιας γης.

Κάποιες από τις εν λόγω καλλιέργειες είναι σχετικά απλές, ωστόσο κάποιες άλλες, όπως των σαλιγκαριών είναι πιο πολύπλοκες και ένας ερασιτέχνης μπορεί να τα κάνει… σαλάτα.

Το ιπποφαές

Πρόκειται για ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς με αυτό ο Μ. Αλέξανδρος φέρεται να κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες των στρατιωτών αλλά και των αλόγων του.
Έχει καρπό με μεγάλη διατροφική αξία και έλαια με ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα και καλλυντικά καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά Ω3 και Ω6.

Καλλιέργειες ιπποφαούς συναντά κανείς στη Β. Ελλάδα και στην Μεσσηνία ενώ στα «σπάργανα» βρίσκεται και μονάδα μεταποίησης. Στα θετικά της εν λόγω καλλιέργειας είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής και στα αρνητικά, ότι είναι ευάλωτο σε ασθένειες και ότι η συγκομιδή του απαιτεί ψυκτικές εγκαταστάσεις.

Σταμναγκάθι

Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος άγριου ραδικιού που μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε οροπέδια ενώ οι φαρμακευτικές του ιδιότητες κρατούν υψηλά τη ζήτηση και την τιμή του. Ένα στρέμμα γης μπορεί να παράγει περισσότερους από δυο τόνους, κάτι που μεταφράζεται σε απόδοση 4.000 ευρώ το στρέμμα ετησίως.

Σαλιγκάρια

Με δέλεαρ τις υποσχέσεις για υψηλές αποδόσεις και την έντονη ζήτηση κυρίως από Γαλλία και Ιταλία να αποτελεί εχέγγυο για τις τιμές, η καλλιέργεια σαλιγκαριών ανθεί στην Ελλάδα, όπου η μορφολογία του εδάφους θεωρείται ιδανική.

Τα σαλιγκάρια αξιοποιούνται επίσης από τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, κλάδοι που απορροφούν και το μισό περίπου της παγκόσμιας παραγωγής.

Η απόδοση ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει έως και τα 6.000 ευρώ ετησίως (ένα στρέμμα γης μπορεί να αποδώσει έως 1.500 κιλά, με την τιμή των σαλιγκαριών στη λιανική να φτάνει έως και τα 10 ευρώ το κιλό). Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το υψηλό αρχικό κόστος εγκατάστασης αλλά και οι πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται για να φτάσουν τα σαλιγκάρια στο μέγεθος που απαιτεί η αγορά.

Αρωματικά φυτά

Kλάδος με ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη και έντονη ζήτηση από τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και την αρωματοποιία. Η απόδοσή τους μπορεί να φτάσει τα 2 -3.000 ευρώ το στρέμμα ετησίως ενώ επιπροσθέτως, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης επιδοτεί για πέντε χρόνια την βιολογική καλλιέργειά τους με κεφάλαια που μπορούν να φτάσουν και τα 250 ευρώ το στρέμμα.

Στο πρόγραμμα του υπουργείου υπάγονται η μέντα, η ρίγανη, το κάρδαμο, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, ο βασιλικός, το γιασεμί, το γλυκάνισο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, το κάρι, ο κολίανδρος, η λεβάντα, το μελισσόχορτο και άλλα.

Αρόνια

Ο θάμνος αρόνια ανήκει στα λεγόμενα super foods, καθώς ο καρπός της είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη C. Χρησιμοποιείται τόσο από τη φαρμακοβιομηχανία όσο και από τη βιομηχανία τροφίμων –σε χρωστικές, ζελέ, ενεργειακά ποτά και χυμούς.

Επίσης, οι καρποί και τα φύλλα του περιέχουν ουσίες που βοηθούν στη θεραπεία καρδιοπαθειών και διαβήτη.

Η καλλιέργειά του δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και λόγω της ανθεκτικότητάς του, μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Η απόδοσή του εκτιμάται στα 1.000 περίπου ευρώ ανά στρέμμα ετησίως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας