της Ηρώς Κουνάδη

Το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά. Όχι επειδή μας το ‘πανε τα άστρα (ναι εντάξει, έγινε κι αυτό) αλλά επειδή έτσι αποφασίσαμε. Να αποχαιρετίσουμε το 2015 που φεύγει με μερικούς μεγατόνους αισιοδοξίας, και να συγκεντρώσουμε όλα όσα - μικρά και μεγάλα - θα μας κάνουν να χαρούμε τις 366 μέρες που ακολουθούν.

Θα πάμε ένα (οικονομικό) ταξιδάκι. Την άνοιξη, για παράδειγμα, που η RyanAir ξεκινά πτήσεις από την Αθήνα στη Μάλτα, με τα εισιτήρια να ξεκινούν από 55€ μετ’ επιστροφής για τον Απρίλιο.

Θα δούμε ωραίες συναυλίες. Η Didi Music έχει ήδη ανακοινώσει Marina and the Diamonds στις 5 Μαρτίου, Monster Magnet στις 2 Απριλίου και Kovacs στις 9 και 10 Απριλίου (όλα αυτά στην Πειραιώς 116) ενώ στο Fuzz θα ακούσουμε Septic Flesh στις 5 Μαρτίου.

Θα δούμε και καλές θεατρικές παραστάσεις. Μεταξύ πολλών (μα πολλών) άλλων, η Στέγη φέρνει τον Φεβρουάριο τον γάλλο σκηνοθέτη-θαυματοποιό της αβανγκάρντ Philippe Quesne για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το έργο «Η Μελαγχολία των Δράκων», ενώ οι γνωστοί από το Φεστιβάλ Αθηνών Rimini Protokoll ανεβάζουν τον Απρίλιο ένα ριζοσπαστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ για το διαβόητο best seller του Χίτλερ «Ο Αγών μου».

Μιλώντας για το Φεστιβάλ Αθηνών, ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο θα το οργανώσουμε και το 2016.

Όσο για ταινίες; Όρεξη να ‘χετε, κι απ’ όλα έχει το μενού: Και κουλτούρα και blockbusters, και σούπερ ήρωες και αγαπημένους σκηνοθέτες σε νέες περιπέτειες. Αν μας ρωτάτε, εμείς περιμένουμε πώς και πώς το καινούριο των Αδελφών Κοέν, Hail Caesar, με George Clooney σε ρόλο Ιούλιου Καίσαρα και all star cast (Channing Tatum, Josh Brolin, Scarlett Johannson, Tilda Swinton, Jonah Hill και Ralph Fiennes) τον Φεβρουάριο, και το ταραντινικό Hateful Eight με τους επίσης ταραντινικούς Tim Roth, Michael Madsen, Kurt Russell, Samuel Jackson, Walton Goggins και Bruce Dern. Και, βεβαίως βεβαίως, το Finding Dory της Pixar, με την υπέροχη ξεχασιάρα ηρωίδα από το Nemo.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και η έκτη σαιζόν του Game of Thrones, φέρνοντας μαζί της γκράντε επιστροφές και –πιθανότατα– νεκραναστάσεις.

Οι βόλτες μας θα γίνουν παραθαλάσσιες. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, που ετοιμάζεται πυρετωδώς στο φαληρικό Δέλτα, θα ανοίξει τις πύλες και το πάρκο του τον ερχόμενο Μάρτιο, και θα αλλάξει το παραλιακό τοπίο όπως το ξέραμε, βάζοντάς μας σε mood για ακόμα περισσότερες ανοιξιάτικες βόλτες πλάι στη θάλασσα.

Τα τριήμερα θα δίνουν και θα παίρνουν. Τόσο η 25η Μαρτίου όσο και η 28η Οκτωβρίου (που, αν δεν έχετε προσέξει πως πέφτουν πάντα ίδια μέρα, δεν παίρνετε τα τριήμερά σας σοβαρά) πέφτουν Παρασκευή, βάζοντάς μας ιδέες για ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές εκδρομές ανά την Ελλάδα.

Το Πάσχα θα πέσει αργά, πράγμα που σημαίνει πως αποκλείεται να μας το χαλάσουν βροχές και κρύα όπως το περσινό. Το ανοιξιάτικο τετραήμερο είναι εγγυημένο.

Μπορεί η Αθήνα να αποκτήσει επιτέλους το δικό της Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το παλιό εργοστάσιο του Φιξ στη Συγγρού είναι (σαν) έτοιμο από καιρό, θα έπρεπε να είχε ανοίξει το 2014, αλλά –είπαμε– εν όψει της νέας χρονιάς αισιοδοξούμε και πιστεύουμε πως αυτή θα είναι επιτέλους η χρονιά του.

Το καλοκαίρι του 2016 θα έχει Ολυμπιακούς Αγώνες (στο Ρίο), και τα καλοκαίρια που έχουν Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πάντα ενδιαφέροντα καλοκαίρια.

Δεν θα έχουμε πια, λέει, capital controls. Μας έχει πιάσει τόσο το πνεύμα της αισιοδοξίας, που ίσως το πιστεύουμε κι αυτό.

Θα γιορτάσουμε, επιτέλους, κανονικά τα γενέθλια των φίλων μας που έχουν γεννηθεί 29 Φεβρουαρίου, και αδικούνται με ένα μόνο πάρτι κάθε τέσσερα χρόνια.

Και (για τους προληπτικούς που τρόμαξαν) οι αστρολόγοι καθησυχάζουν ότι, παρά το γεγονός πως είναι δίσεκτη, η χρονιά θα είναι σε γενικές γραμμές καλή, χωρίς γκράντε καταστροφές και δυστυχίες γραμμένες στ’ άστρα. Ησυχάστε.

Θα βάλουμε στόχους και θα τους πετύχουμε. Όχι στόχους που κατά βάθος δεν θέλουμε να πετύχουμε, όπως το να διάγουμε λιτό και υγιεινό βίο, αλλά στόχους όπως το να περνάμε πιο πολύ χρόνο με τους φίλους μας, να βλέπουμε πιο πολλές ταινίες και να λέμε πιο συχνά στους πιο υπέροχους ανθρώπους της ζωής μας ότι τους αγαπάμε.

Θα βάζουμε κάθε μέρα σε έναν κουμπαρά ένα ευρώ για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Στις αρχές του Ιουλίου θα έχουμε «βγάλει» τα λεφτά εισιτηρίων και ξενοδοχείων (210€, για όσους δεν είναι καλοί στα μαθηματικά).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]