Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

Ημερομηνία δημοσίευσης: Σάββατο, 4 Μαΐου 2013
Προβολή
Πολλοί Έλληνες σήμερα υποφέρουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και δεν το γνωρίζουν. Η ΑΣ, είναι μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και συνήθως ξεκινά με έντονο πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης).

Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισής της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Ανάμεσα στα συμπτώματα της είναι ο πόνος στην μέση ή τη ράχη που βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση, και συχνά ξυπνά τον πάσχοντα τις πρώτες πρωινές ώρες, αναγκάζοντάς τον να σηκωθεί από το κρεβάτι για να νιώσει καλύτερα. Χαρακτηρίζεται επίσης, από πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο.

Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η ΑΣ αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα από ειδικό ρευματολόγο και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Αξίζει να διαβάσετε:
Menu

Ακολουθήστε μας

Προβολή

Δημοφιλή βίντεο

© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης