Οι κληρονομικοί γυναικολογικοί καρκίνοι, η ανίχνευσή τους και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Ημερομηνία δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013
Προβολή
Τρείς ειδικοί απαντούν στα βασικότερα ερωτήματα για το θέμα του κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς η ανακοίνωση της διάσημης ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί ότι υποβλήθηκε σε προφυλακτική μαστεκτομή προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως, ενώ γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναρωτήθηκαν πόσο κινδυνεύουν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να εξετάζονται.

Κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού: όλη η αλήθεια
Όλοι διατρέχουμε, σε κάποιο βαθμό, κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Για κάποιους, όμως, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλός και μάλιστα σε νεότερη ηλικία από τη συνηθισμένη, εξαιτίας βλάβης (μετάλλαξης) των γονιδίων, που έχουν κληρονομήσει.

Είναι γνωστά περισσότερα από 50 γονίδια/ομάδες γονιδίων που, όταν έχουν κληρονομική βλάβη (μετάλλαξη), ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο. Ανάμεσά τους, τα BRCA1 & 2 είναι αυτά που πιο συχνά αυξάνουν την προδιάθεση για καρκίνο μαστού και ωοθηκών, επισημαίνει ο Γεώργιος Λύπας, Παθολόγος Ογκολόγος, Υπεύθυνος της Μονάδας Γενετικής Ογκολογίας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ & Επιστημονικός Συνεργάτης στο Dana Farber/ Harvard Cancer Center.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια σύνθετη πολυπαραγοντική νόσος, η οποία οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, τονίζει η Λίνα Φλωρεντίν, B.Sc., Ph.D., Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια, Διευθύντρια του ΑλφαLab Κέντρου Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής,του Ομίλου ΥΓΕΙΑ.

Η συχνότητα της παρουσίας των BRCA1 και BRCA2, γονιδίων στον καρκίνο του μαστού είναι 5 με 7 τοις εκατό. Το ποσοστό ανέρχεται στο 65 τοις εκατό σε οικογένειες που είχαν 4 ή 5 περιπτώσεις καρκίνου μαστού και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90 τοις εκατό σε οικογένειες με πολλαπλά κρούσματα καρκίνου μαστού και καρκίνου ωοθηκών, αναφέρει η Ειρήνη Θ. Καρυδά MD, PhD, Χειρουργός, Διευθύντρια του Κέντρου Μαστού του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, δίνοντας απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα που προκύπτουν.

Όλες οι απαντήσεις για την κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στο video.

Αξίζει να διαβάσετε:
Menu

Ακολουθήστε μας

Προβολή

Δημοφιλή βίντεο

© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης