Πώς έχουν οι καρκινοπαθείς πρόσβαση στις μονάδες του Δικτύου

Ημερομηνία δημοσίευσης: Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019
Προβολή
Ογκολόγοι, αιματολόγοι και παθολογοανατόμοι θα παραπέμπουν τους καρκινοπαθείς στις μονάδες του Δικτύου Ιατρικής Ακρίβειας. Δικαιούχοι είναι οι ασθενείς και η διαδικασία παραπομπής έχει καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας, ώστε να διασφαλίζεται ακρίβεια στη διάγνωση.

Τις διευκρινίσεις αυτές δίνει στο Iatronet ο συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Κώστας Σταματόπουλος, υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Περιγράφοντας τον στόχο του εγχειρήματος, το χαρακτήρισε ως “εθνική προίκα” και έκανε λόγο για ακρίβεια στη διάγνωση και αναζήτηση της βέλτιστης θεραπείας για τον ασθενή, με όσο το δυνατό λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τους στόχους του Δικτύου περιέγραψε η Αναστασία Χατζηδημητρίου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) και επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής του Δικτύου.

Η κ. Χατζηδημητρίου τόνισε πως η διαδικασία προχωρεί με αναγνώριση των μοναδικών χαρακτηριστικών κάθε ασθενούς: “Κινούμαστε, δηλαδή, με βάση το γενετικό του προφίλ”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η διαδικασία απαντά σε συγκεκριμένες αναγκαιότητες της Ιατρικής επιστήμης στην εποχή μας.

Η γενική γραμματέας Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Σοφία Αγγελάκη χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως εμβληματική και ανέδειξε τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Διευκρίνισε πως είναι η πρώτη φορά που δύο υπουργεία συνεργάζονται στην παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν σχέση με την ανάδειξη κληρονομικότητας σε ασθενείς με νεοπλασία και για την ανάδειξη μοριακών αλλαγών, με σκοπό τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα του καρκίνου στην Ελλάδα, η κ. Αγγελάκη αποδέχτηκε την κοινή εκτίμηση πως “ο καρκίνος θερίζει”, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει αρχείο νεοπλασιών, ώστε να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις που κάνουν και οι γιατροί στα νοσοκομεία. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων – είπε – το παρήγορο είναι πως μειώνονται οι θάνατοι από καρκίνο.

Αξίζει να διαβάσετε:
Menu

Ακολουθήστε μας

Προβολή

Δημοφιλή βίντεο

© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube