Είναι η απεικόνιση του παχέος εντέρου μετά χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας. Η σκιαγραφική ουσία εισάγεται με ειδικό καθετήρα από ορθό και γίνεται πλήρωση του παχέος εντέρου με ειδική τεχνική. Χρησιμοποιείται τεχνική απλής και διπλής σκιαγράφησης. Η εξέταση γίνεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και λαμβάνονται ακτινογραφίες σε συγκεκριμένες θέσεις.

Κάθε ακτινολογικό εργαστήριο έχει εξατομικεύσει τις οδηγίες, στους προς εξέταση ασθενείς του, γι' αυτό θα πρέπει να επικοινωνεί ο εξεταζόμενος προηγουμένως με τον ακτινολόγο του.

Στο ακτινολογικό εργαστήριο του Π.Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός" η προετοιμασία είναι ως εξής:

Προετοιμασία

  1. Την παραμονή της εξέτασης επιβάλλεται η διακοπή της στερεάς τροφής. Επιτρέπεται η λήψη υγρών όπως νερού, καφέ, τσαγιού, χυμών χωρίς ανθρακικό και χωρίς ίνες. Απαγορεύεται η λήψη γάλακτος.
  2. Λήψη καθαρτικού Klean Prep την παραμονή της εξέτασης το μεσημέρι. Δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της λήψης του καθαρτικού χορηγείται υπόθετο Dulcolax. 
  3.  Όλα τα χορηγούμενα φάρμακα από το στόμα πρέπει να λαμβάνονται 1 ώρα πριν την λήψη του Klean Prep.
    Δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα (π.χ. κωδεϊνη). Δισκία σιδήρου πρέπει να διακόπτονται 4 ημέρες πριν την εξέταση.
  4. Την ημέρα της εξέτασης νηστεία. Επιτρέπεται η λήψη ύδατος.

Πηγές:
Γράφει και ο Ακτινολόγος Στ. Μπενάκης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management