ΑρχικήΥγεία

Καρδιολογία

Προβολή

Απινιδωτής

Λοιμώξεις καρδιακών ηλεκτρονικών συσκευών: Πρόληψη και θεραπεία  Λοιμώξεις καρδιακών ηλεκτρονικών συσκευών: Πρόληψη και θεραπεία

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι υπαρκτή. Πρόληψη και διάγνωση των λοιμώξεων.

 • Ο απινιδωτής στη ζωή μας
  ‘Οταν η καρδιά σταματήσει, ο απινιδωτής την επαναφέρει σε λειτουργία, σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται περί το 90% των περιπτώσεων.
 • Ο νέος απινιδωτής
  Ομάδα επιστημόνων από την Αμερική ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματά της, που αναφέρονται σε ένα νέο είδος απινιδωτή.

Αρρυθμίες

''H επιβάρυνση που επιφέρει η Κολπική Μαρμαρυγή : Κατανοώντας τις επιπτώσεις της επιδημίας της νέας χιλιετίας σε όλη την Ευρώπη’’''H επιβάρυνση που επιφέρει η Κολπική Μαρμαρυγή : Κατανοώντας τις επιπτώσεις της επιδημίας της νέας χιλιετίας σε όλη την Ευρώπη’’

Έκθεση που δημοσιοποίησε η  Biosense Webster για το συγκεκριμένο είδος αρρυθμίας.

 • Κολπική μαρμαρυγή: Η πιο συχνή αρρυθμία στους ενήλικες
  Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κοινή καρδιακή πάθηση. Γιατί είναι, όμως, τόσο επικίνδυνη και πώς αντιμετωπίζεται;
 • Αρρυθμία: Τι την προκαλεί;
  Από τι μπορεί να προκαλείται η καρδιακή αρρυθμία; Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν και πώς θα τη διαχειριστούμε; 
 • Βηματοδοτικό σύστημα χωρίς καλώδια
  Μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μελέτες με πειραματόζωα, τα αρχικά δεδομένα των μελετών σε ανθρώπους κατέδειξαν ότι οι βηματοδότες άνευ καλωδίων αποτελούν μια αποτελεσματική και υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή
 • Αρρυθμία της καρδιάς: Πόσο επικίνδυνη είναι;
  Σε ποιες αιτίες μπορούν να οφείλονται οι αρρυθμίες και πότε πρέπει να συμβουλευτούμε καρδιολόγο;
 • Νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών
  Tο τελευταίο διάστημα, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών, όσον αφορά στη διάγνωση και στην αντιμετώπισή τους. Ποιες είναι αυτές οι νέες δυνατότητες και τι προσφέρουν;
 • Αντιαρρυθμικά φάρμακα και…άλλα
  Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα έχουν στόχο να σταματούν τις αρρυθμίες της καρδιάς καθησυχάζοντας τον άρρωστο από την ανασφάλειά του.
 • Αρρυθμίες: Πόσο αθώες είναι
  Αρρυθμία χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ρυθμός λειτουργίας της καρδιάς δεν είναι ρυθμικός. Πολλές φορές ο άρρωστος όταν καταφέρνει να ψηλαφά το σφυγμό του παρατηρεί ότι παρουσιάζει διακοπές. Άλλοτε το αισθάνεται σαν σκίρτημα της καρδιάς. Άλλοτε πάλι μπορεί να έχει αρρυθμίες και να μην αισθάνεται τίποτα.

Άσκηση και καρδιά

Καρδιά και άσκηση: Οφέλη και συμβουλέςΚαρδιά και άσκηση: Οφέλη και συμβουλές

Οι ευνοϊκές επιδράσεις της άσκησης, συμβάλλουν στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και τη μειωμένη εκδήλωση νόσων όπως στηθάγχη και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι δείχνουν οι έρευνες.

 • Αθλητισμός και καρδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε
  Σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα η καρδιά έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Τι πρέπει να προσέχουμε πριν ξεκινήσουμε τη συστηματική άθληση;
 • Φυσική κατάσταση και καρδιά
  Το επίπεδο φυσικής κατάστασης αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη επιβίωσης και θνητότητας σε υπερτασικούς υψηλού κινδύνου, προϋπερτασικούς, διαβητικούς, παχύσαρκους, μεσήλικες και ηλικιωμένους.
 • Η άσκηση ωφελεί την καρδιά
  Ανέκαθεν οι Καρδιολόγοι γινόμαστε δέκτες αγωνιωδών ερωτημάτων των ασθενών μας, ιδίως αυτών πού πάσχουν από στεφανιαία νόσο, για το πότε πρέπει να ξεκινούν σωματική άσκηση (μετά από ένα στεφανιαίο επεισόδιο), μέχρι ποιο σημείο καταπόνησης να προχωρούν, πάντα με εύλογη αγωνία.

Αυξημένα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέουςΑυξημένα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους

Ανησυχητικά αυξημένα τα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων στα άτομα νεαρής ηλικίας - σε τι ευθύνεται, όμως, αυτό;

Απειλή σε κάθε ηλικία τα καρδιαγγειακά νοσήματα Απειλή σε κάθε ηλικία τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες. Επιτακτική ανάγκη για συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου

Επεμβατική Καρδιολογία

Αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή μπαϊ πας (bypass)

Το bypass είναι μια επέμβαση, η οποία βοηθάει στη βελτίωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς στα άτομα με σοβαρή στεφανιαία νόσο.

 • Επεμβατική Καρδιολογία: Εξελίξεις που εκπλήσσουν
  Η Επεμβατική Καρδιολογία αποτελεί έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της σύγχρονης Καρδιολογίας, που δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις.
 • Ποιο είναι το ιδανικό μόσχευμα για το μπαϊ πας;
  Ποιο είναι το ιδανικό μόσχευμα για το μπαϊ πας σήμερα; Νεότερα δεδομένα από το 45ο Ετήσιο Συνέδριο των Αμερικανών Χειρουργών Θώρακος (STS).
 • Επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής
  Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη καρδιακή αρρυθμία και η κλασική αντιμετώπισή της αποσκοπεί στην πρόληψη των υποτροπών στην παροξυσμική μορφή και στον έλεγχο της κοιλιακής ανταπόκρισης στη χρόνια μορφή της.
 • Η Επεμβατική Καρδιολογία σήμερα
  Με τον όρο επεμβατική καρδιολογία εννοούμε την αγγειοπλαστική, το γνωστό σε όλους μας μπαλονάκι και τις παραλλαγές του, καθώς και αρκετές άλλες επεμβάσεις, λιγότερο γνωστές. Στην τελευταία κατηγορία συγκαταλέγονται, εκτός των άλλων, οι επεμβάσεις που γίνονται με σκοπό την καταστροφή μίας εστίας που προκαλεί αρρυθμίες και παλαιότερα απαιτούσαν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Επεμβατική αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου
  Μέχρι το 1976 η αντιμετώπιση της στηθάγχης πραγματοποιείτο με φαρμακευτική αγωγή ή με εγχείρηση by pass. Μετέπειτα προσετέθη η θεραπεία με αγγειοπλαστική και τελευταία με σύγχρονη τοποθέτηση της ενδαυλικής προσθέσεων (sten). Περίπου 30-35% των ασθενών που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία είναι υπόφυοι για αγγειοπλαστική. Η επιλογή και τα κριτήρια γίνονται αυστηρά από την ομάδα των ιατρών που ασχολούνται με την τεχνική αυτή.

Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή και άνοια

Ανάλυση 15 μεγάλων μελετών σε ασθενείς με εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που επέζησαν και είχαν κολπική μαρμαρυγή παρουσίασαν άνοια 2,4 φορές περισσότερο από τους ασθενείς που πέρασαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς να έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Μεταμόσχευση καρδιάς

Μεταμόσχευση καρδιάς Domino

Όταν δεν αφαιρείται η πάσχουσα καρδιά και παραμένει μέσα στο θώρακα μαζί με τη μεταμοσχευμένη, η μεταμόσχευση αυτή ονομάζεται Domino.

Όταν το στήθος πονά

Καρδιακή προσβολή: Οι κρυφοί παράγοντες κινδύνουΚαρδιακή προσβολή: Οι κρυφοί παράγοντες κινδύνου

Πιθανόν ξέρετε ότι πρέπει να κόψετε το κάπνισμα. Όμως αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μάλλον δεν τους γνωρίζετε…

 • Αιτίες για πόνο στο στήθος που δεν είναι καρδιακή προσβολή
  Επειδή ο πόνος στο στήθος δεν είναι πάντα θανάσιμος, ήρθε η ώρα να ενημερωθούμε λίγο καλύτερα…
 • Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ένας πόνος στο στήθος;
  Όταν εμφανίζουμε πόνο στο στήθος, πάντα ανησυχούμε. Μπορεί να πρόκειται για κάτι σοβαρό αλλά σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται με άλλες καταστάσεις που δεν απειλούν τη ζωή. Ποιες είναι αυτές.
 • Στηθάγχη
  Συχνό κλινικό σύνδρομο, μία από τις κύριες εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου. Εκτός από την στηθάγχη, η Σ.Ν. μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί σαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ή να είναι παρούσα χωρίς κλινικές εκδηλώσεις (σιωπηρή ισχαιμία).

Στενώσεις καρωτίδων

Οι καρωτίδες και οι στενώσεις τους

Οι καρωτίδες είναι δύο βασικές αρτηρίες που φέρνουν το αίμα στον εγκέφαλο. Μπορεί κάποιος εάν θέλει να τις ψηλαφίσει στα πλάγια του λαιμού. Ποια μυστικά όμως κρύβουν αυτές οι δύο βασικές αρτηρίες;

 • Οι στενώσεις στις καρωτίδες
  Οι καρωτίδες είναι οι δύο κύριες αρτηρίες στο λαιμό του ανθρώπου που μεταφέρουν το αίμα προς τον εγκέφαλο και τον αιματώνουν. Οι αρτηρίες αυτές συμπεριφέρονται όπως όλες οι αρτηρίες του σώματος και ιδιαίτερα της καρδιάς, όσον αφορά την προσβολή τους από αθηροσκλήρωση.

Στένωση αορτικής βαλβίδας

Πότε χειρουργείται η στένωση της αορτής;

Με τον όρο βαλβιδοπάθεια, εννοούμε συνήθως τη στένωση ή την ανεπάρκεια μιας βαλβίδας. Όταν μία βαλβίδα είναι στενωμένη δεν μπορεί να ανοίξει φυσιολογικά, ενώ όταν ανεπαρκεί δεν μπορεί να κλείσει υδατοστεγώς.

 • Στένωση αορτικής βαλβίδας
  Η κυριότερη αιτία στένωσης της αορτικής βαλβίδας είναι η ασβεστοποιός της εκφύλιση, η εναπόθεση δηλαδή με την πάροδο του χρόνου αλάτων ασβεστίου στις πτυχές της, με αποτέλεσμα αυτές να παχύνονται και να χάνουν την ευκαμψία τους.

3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Οι γυναίκες συχνά παραβλέπουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Συγγενείς καρδιοπάθειες

Οξειδωτικό stress - πόσο μας βλάπτει και πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμεΟξειδωτικό stress - πόσο μας βλάπτει και πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε

Χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα οι αρκούδες! Τι έδειξε πρωτοποριακή μελέτη για τις συνήθειές της και γιατί έχουμε ανάγκη από υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.

 • Οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς
  Με τον όρο συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς εννοούμε όλες τις βλάβες που μπορεί να παρουσιάζει η καρδιά μόλις το παιδί γεννηθεί. Περίπου 1στα 100 παιδιά γεννιέται με κάποια βλάβη.
 • Συγγενείς καρδιοπάθειες στους ενήλικες
  Περίπου το 10-15% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια είναι δυνατόν να επιβιώσουν στην ενήλικο ζωή χωρίς χειρουργική θεραπεία, ενώ για την πλειονότητα των ασθενών απαιτείται κάποιας μορφής χειρουργική διόρθωση.

Τα φάρμακα το καλοκαίρι

Ήλιος και φάρμακα

Το δέρμα του ανθρώπου αντιδρά φυσιολογικά στο ηλιακό φως με ποικίλο τρόπο που εξαρτάται από την περιεκτικότητα του δέρματος σε μελανίνη, την γεωγραφική θέση, την ώρα της ημέρας και τον χρόνο της έκθεσης. Η αντίδραση του δέρματος μπορεί να ποικίλει από ένα απλό ερύθημα μέχρι φυσαλιδώδες εξάνθημα ή ακόμη και κακοήθη εξεργασία.

 • Προσοχή στα φάρμακα τώρα το καλοκαίρι
  Το καλοκαίρι, ήδη έφτασε, μια εποχή που είναι ιδιαίτερα παρατεταμένη στη χώρα μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν από το Μάιο και τελειώνουν τον Οκτώβριο. Υπάρχουν όμως ιδιαίτερα προβλήματα για τους καρδιοπαθείς αφού η μεγάλη ζέστη είναι το ίδιο βλαβερή όπως και το πολύ κρύο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά των ασθενών που από το ιστορικό τους έχουν στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας ή άλλες σπανιότερες καρδιακές παθήσεις.

Τεχνητή καρδιά

Τεχνητή καρδιά: Είμαστε άραγε κοντά στο όνειρο;Τεχνητή καρδιά: Είμαστε άραγε κοντά στο όνειρο;

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής καρδιάς δείχνουν ότι κινούμεθα στον σωστό δρόμο προς το όνειρο.

 • O άνθρωπος με την πλαστική καρδιά
  Η φαντασία φαίνεται ότι σήμερα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα μπορεί ένας άνθρωπος να ζει με 100% τεχνητή πλαστική καρδιά και η ζωή του να εξαρτάται αποκλειστικά από αυτή.

Καλοκαίρι και καρδιά: Τι πρέπει να προσέχουμεΚαλοκαίρι και καρδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε

Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε το καλοκαίρι με τη ζέστη ώστε να μην επιβαρύνουμε την καρδιά μας.

Υπέρταση: Όσο χαμηλότερη, τόσο καλύτερη;Υπέρταση: Όσο χαμηλότερη, τόσο καλύτερη;

Ο αντίκτυπος της μελέτης SPRINT, που ξεκίνησε το 2009, θα είναι καθοριστικός για μελλοντικές κατευθυντήριες οδηγίες στο χώρο της Υπέρτασης. Μάθετε περισσότερα.

 • Μια μορφή πίεσης που θεραπεύεται
  Μια μορφή πίεσης είναι αυτό που ονομάζεται υπεραλδοστερονισμός. Όταν δηλαδή παράγεται μια ουσία που λέγεται αλδοστερόνη, σε υπερβολικές τιμές.
 • Αποτελεσματική προστασία από την υπέρταση
  Η σύγχρονη στρατηγική αντιμετώπισης της υπέρτασης βασίζεται στο σχεδιασμό της καταλληλότερης φαρμακοθεραπείας, συχνά συνδυασμένης και πάντοτε προσαρμοσμένης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε υπερτασικού ατόμου.
 • Ναι στο αλάτι, αλλά με προσοχή
  Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα και νεφρική ανεπάρκεια.
 • Ευχάριστα νέα για τους υπερτασικούς
  Η πίεση πρέπει να είναι σταθερά κάτω από 120-130 mg Hg καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με την ελάχιστη πίεση, που ο κόσμος αποκαλεί μικρή πίεση, να μην ξεπερνά τα 80 mg Hg.

Περισσότερα άρθρα για Καρδιολογία

6 τρόποι πρόληψης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας6 τρόποι πρόληψης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας

Συνήθως, η νόσος δεν θεραπεύεται. Εάν όμως διαγνωσθεί νωρίς, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν άμεσα μέτρα για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Aιματουρία στην παιδική και εφηβική ηλικίαAιματουρία στην παιδική και εφηβική ηλικία

Πόσο συχνή είναι η αιματουρία και πότε χρειάζεται παραπομπή σε παιδονεφρολόγο;... Περισσότερα »

Τροφές κατάλληλες για τις ανάγκες της γυναίκαςΤροφές κατάλληλες για τις ανάγκες της γυναίκας

Αυτές οι "σούπερ τροφές'' είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τον οργανισμό σας.... Περισσότερα »

Πώς θα κάψω λίπος χωρίς άσκησηΠώς θα κάψω λίπος χωρίς άσκηση

Ορισμένοι από τους καλύτερους τρόπους καύσης λίπους για τους ανθρώπους που έχουν πολυάσχολο πρόγραμμα.... Περισσότερα »

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: O ρόλος του ενδοκρινολόγουΣακχαρώδης διαβήτης κύησης: O ρόλος του ενδοκρινολόγου

Είναι απολύτως απαραίτητη η αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπισή του. Πώς, λοιπόν, πρέπει να παρέμβει ο ειδικός.... Περισσότερα »

Σημαντικά συμπεράσματα από το 4ο Διεθνές Αθηναϊκό Συμπόσιο ΓαστρεντερολογίαςVideo - Σημαντικά συμπεράσματα από το 4ο Διεθνές Αθηναϊκό Συμπόσιο Γαστρεντερολογίας

Το 4ο Διεθνές Αθηναϊκό Συμπόσιο που διεξήχθη στις 6 και 7 Ιουλίου 2018 στέφθηκε για άλλη μια φορά με μεγάλη επιτυχία. Πλέον των 40 Καθηγητών από 16 χώρες και τέσσερεις Ηπείρους μετέφεραν την γνώση τους ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

stray_animals
Ποια είναι η θέση σας για τα αδέσποτα ζώα;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Η μητέρα μας είναι ο άνθρωπος που μας φροντίζει από την πρώτη μέρα της ζωής μας, μας εμπνέει και μας δίνει τα σημαντικότερα μαθήματα.
Η σχέση πατερά – κόρης είναι πολύ σημαντική για την διαπαιδαγώγηση ενός κοριτσιού. Γίνετε, λοιπόν, σουπερ μπαμπάς και μεγαλώστε την σούπερ κόρη!
Τα μακριά μαλλιά είναι υπέροχα, αλλά κάποιες φορές μας κάνουν τη ζωή δύσκολη!
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης