Αν μερικές φορές δυσκολεύεστε να θυμηθείτε απλά πράγματα, όπως κάποιο ραντεβού ή τα γενέθλια ενός φίλου—ή ακόμα και πού αφήσατε το τηλεκοντρόλ—δεν είστε οι μόνοι. Μπορεί να συμβεί στον καθένα και, ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αργά για να ενισχύσουμε την μνήμη μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές…

Ναι στα social media

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Memory αυτόν τον Αύγουστο έδειξε πως το να δημοσιεύουμε στα social media μας βοηθάει να θυμόμαστε καλύτερα, καθώς μοιραζόμαστε με τον κόσμο εμπειρίες και αναμνήσεις.

Τρώμε σωστά

Οι τροφές που περιέχουν λιπαρά ω-3 είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου μας, όπως και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως και τις τροφές με κορεσμένα λιπαρά.

Κοιμόμαστε σωστά

Και αρκετά, προφανώς. Οι καλές συνήθειες του ύπνου επιτρέπουν στον εγκέφαλό μας να “φορτίζει τις μπαταρίες του”, αλλά και να τακτοποιεί, κατά κάποιο τρόπο, τις αναμνήσεις μας. Τα προβλήματα στην μνήμη είναι πολύ κοινό πρόβλημα στους ανθρώπους με αϋπνία.

Γυμναζόμαστε τακτικά

Η γυμναστική βοηθάει όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και τον εγκέφαλό μας. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας υγεία, αλλά και τις γνωστικές μας δεξιότητες. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την διάθεση, που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τέλος, η γυμναστική βοηθάει σε μεγάλο βαθμό με τα προβλήματα στον ύπνο, συνεπώς η μνήμη μας βελτιώνεται λόγω καλύτερου ύπνου.

Μαθαίνουμε κάτι καινούριο

Το να μαθαίνουμε κάτι διαφορετικό, σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους για να κάνουμε τον εγκέφαλό μας να παραμείνει δραστήριος. Μια μελέτη του 2013, που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science, εξέτασε δύο ομάδες ηλικιωμένων, εκ των οποίων οι μισοί έμαθαν μια σχετικά περίπλοκη τέχνη, όπως ψηφιακή φωτογραφία, και οι άλλοι μισοί κάτι πιο εύκολο, όπως μαγειρική. Η πρώτη ομάδα έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση της μνήμης.

Προσέχουμε το στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την μνήμη μας πολύ αρνητικά. Για την ακρίβεια, σε περιόδους έντονου στρες, είναι πολύ πιθανότερο να ξεχνάμε πράγματα. Συνεπώς, τεχνικές χαλάρωσης αλλά και η προσπάθεια να αποστασιοποιηθούμε από την πηγή του στρες και να δούμε την κατάσταση με τα μάτια της λογικής θα μας βοηθήσουν.

Κρατάμε… σημειώσεις

Το να κρατάτε σημειώσεις, να φτιάχνετε λίστες με όσα έχετε να κάνετε σε μία μέρα, αλλά και το να καταγράφετε, για παράδειγμα, τα έξοδά σας, θα σας βοηθήσει να θυμάστε καλύτερα, αλλά και να οργανώσετε καλύτερα την ζωή σας—και ίσως το πορτοφόλι σας.

Μασήστε μια τσίχλα

Θυμάστε πριν από μερικά χρόνια που κάποιοι ειδικοί είχαν προτείνει την ιδέα ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθάει τους μαθητές και φοιτητές που δίνουν εξετάσεις; Φαίνεται πως είχαν δίκιο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International το 2015, έδειξε ότι το μάσημα τσίχλας χαλαρώνει τον εγκέφαλο, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος.

Καθόμαστε και στεκόμαστε σωστά

Ναι, η σωστή στάση του σώματος μπορεί να παίζει ρόλο στην μνήμη. Συγκεκριμένα, όταν η στάση του σώματός μας είναι καλή, είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε καλές αναμνήσεις, και να διατηρούμε μια πιο θετική ματιά για την ζωή. Αν καθόμαστε καμπουριασμένοι, συμβαίνει το αντίθετο.

Διαβάζουμε σε… comic sans

Εντάξει, όχι συγκεκριμένα σε comic sans, επειδή είναι λιγάκι απαίσια, αλλά μια έρευνα έδειξε πως το να διαβάζουμε σε γραμματοσειρές που δεν έχουμε συνηθίσει, μας κάνει να δίνουμε περισσότερη προσοχή σε όσα διαβάζουμε, με αποτέλεσμα να τα θυμόμαστε καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς