Με ποιους τρόπους μπορεί το επάγγελμά μας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας;
- Τα αντικείμενα του σπιτιού που πρέπει να καθαρίζετε συχνά
Μερικά πράγματα έχουν την τάση να βρωμίζουν περισσότερο από τα άλλα, για αυτό και πρέπει να τα καθαρίζουμε συχνότερα. Ποια είναι αυτά;
- Ποιοι είναι οι πιο τοξικοί συνδυασμοί προϊόντων στο σπίτι;
Μήπως κάνουμε ορισμένα τραγικά λάθη ενώ καθαρίζουμε το σπίτι μας; Ας κάνουμε ένα μικρό (και εύκολο, μην ανησυχείτε) μάθημα Χημείας…
- 5 ασθένειες που μπορεί να κολλήσετε στο γραφείο
Είμαστε ασφαλείς στον εργασιακό χώρο; Ώρα να μάθουμε από τι πρέπει να φυλαγόμαστε…
- 6 αντικείμενα στην κουζίνα σας που χρειάζονται αντικατάσταση
Η κουζίνα μας είναι ίσως από τα πιο βρώμικα δωμάτια του σπιτιού. Ποια αντικείμενα, όμως, πρέπει να αντικαθιστούμε τακτικά;
- Μούχλα: Πού μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι μας;
Πού μπορεί να εμφανιστεί η μούχλα μέσα στο σπίτι μας; Η απάντηση είναι χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε αλλά ευτυχώς δεν χρειάζεται να απελπιζόμαστε.
- Κρύο: Πώς επηρεάζει την υγεία;
Το ψύχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό και πήζει το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και καρδιακών προσβολών. Τι άλλο κάνει σοτν οργανισμό.
- Πώς μας αρρωσταίνει το γραφείο
Η καθιστική εργασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα μας. Πώς θα κάνουμε ασφαλή την καθημερινότητα στο γραφείο.
- Καινούργια ρούχα: Από τη συσκευασία στο πλυντήριο
Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τα ρούχα ατσαλάκωτα, μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, κνησμό και αλλεργικές αντιδράσεις.
- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των κλιματιστικών για την υγεία
Αν δεν καθαρίζονται, τα μηχανήματα συσσωρεύσουν μούχλα, μικρόβια, ακάρεα οικιακής σκόνης ή άλλα αλλεργιογόνα μόρια, τα οποία υπονομεύουν την υγεία.
- Μικρόβια: Τα μέρη που αγαπούν να κρύβονται
Η γυναικεία τσάντα αποτελεί αγαπημένη κρυψώνα των μικροβίων. Ποιες είναι οι υπόλοιπες ύποπτες περιοχές.
- Μούχλα στο σπίτι: Είναι τοξική;
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για μία από τις πιο ύπουλες παρουσίες του σπιτιού, τη μούχλα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς τους αντιμετωπίζουμε.
- Μποτιλιάρισμα: Νεύρα… και σωματικά προβλήματα
Πόσο επηρεάζει τον οργανισμό μας η πολύωρη οδήγηση; Ποιο είναι το αντίδοτο της εξάρτησης από το αυτοκίνητο.
- Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστούμε τα καθημερινά μας αντικείμενα;
Από την οδοντόβουρτσα μέχρι και τα μαξιλάρια μας, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πόσο συχνά οφείλουμε να αντικαθιστούμε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
- Κουνούπια: Ποιους ανθρώπους προτιμούν να τσιμπούν
Οι επιστήμονες κατάφεραν να εξηγήσουν πού οφείλεται η προτίμηση των κουνουπιών για ορισμένους ανθρώπους. Ποιοι είναι οι ''γλυκοαίματοι’’.
- Θόρυβος: Πώς επηρεάζει τη ζωή μας
Ποιες είναι οι συνέπειες από τους θορύβους στην υγεία μας; Διάφοροι θόρυβοι και τα ντεσιμπέλ τους.
- Κρύο: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας
Η αντίδραση του οργανισμού στο κρύο αλλάζει σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου. Ποια είναι η λύση για το κρύο.
- Αντικείμενα του σπιτιού που δεν είναι και τόσο υγιεινά
Αντικείμενα που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής μπορούν να προκαλέσουν κακό στην υγεία. Πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε σωστά;
- Ποια μέρη προτιμούν τα μικρόβια
Καθημερινά περιτριγυριζόμαστε από πολλά μικρόβια. Ποια μέρη κρατάνε τα πρωτεία; Τα επικίνδυνα μέρη στον εργασιακό χώρο.
- Πολλή δουλειά: Πώς επηρεάζει τον εργαζόμενο;
Ψυχολογικά προβλήματα, αφόρητη κόπωση, απώλεια κινήτρων είναι συμπτώματα που εμφανίζουν πολλοί εργαζόμενοι λόγω της πολλής δουλειάς. Τι λένε οι έρευνες.
- Οι πόλεις… μας τρελαίνουν
Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του στρες των πόλεων και της ψυχικής υγείας. Πώς μας επηρεάζει η ζωή στην πόλη.
- Πόσο υγιεινό είναι το υπνοδωμάτιό σας;
Αφιερώνουμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο. Πώς θα κάνουμε το υπνοδωμάτιο άνετο και υγιές για τον ύπνο μας.
- Κλιματιστικά και υγεία: Δροσιά και …κίνδυνοι
Το κλιματιστικό μας δροσίζει, είναι όμως ασφαλές; Μια ματιά στα υπέρ και στα κατά, του να έχουμε στο σπίτι μας air condition. Ποιους κινδύνους κρύβει για την υγεία;
- Πώς να οργανώσετε τον χώρο εργασίας σας για να είναι ασφαλής
Μήπως ο τρόπος που εργάζεστε σας δημιουργεί προβλήματα; Με αυτές τις μικρές αλλαγές στο γραφείο σας, θα είστε τελείως ασφαλείς!
- Θόρυβος: Ποιους κινδύνους κρύβει;
Από το σεσουάρ έως το μπλέντερ πώς επηρεάζει ο θόρυβος την υγεία μας; Ποιο είναι το επίπεδο του θορύβου που προκαλεί μόνιμη βλάβη στην ακοή.
- Προστατέψτε την υγεία σας στις πτήσεις
Στα αεροπορικά ταξίδια είναι πιθανό να αισθανθούμε ενοχλήσεις. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για ένα εύκολο και ανώδυνο οικογενειακό ταξίδι με αεροπλάνο.
- Θόρυβος: Πόσο βλάπτει την υγεία μας;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποκαλύψει ότι η ηχορύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Ποιες είναι οι συνέπειες του θορύβου στον οργανισμό;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα παπλώματα
Μετάξι, βαμβάκι, λινό…τι ύφασμα να προτιμήσω για το πάπλωμά μου; Τι πάπλωμα να επιλέξω ανάλογα με την εποχή.
- Μικρόβια: Επικίνδυνες περιοχές στο σπίτι
Το σπίτι είναι χώρος φιλοξενίας μικροβίων και βακτηρίων. Πού κρύβονται και πώς πρέπει να καθαρίζουμε κάθε χώρο για να προστατευτούμε;
- Κρύο: Γιατί κρυώνουμε:
Η αίσθηση του κρύου δεν είναι ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες. Γιατί κρυώνουμε και ποια είναι η λύση για το κρύο; Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούμε όταν πέφτει η θερμοκρασία;
- Πλύσιμο ρούχων: Μυστικά για ένα υγιές σπίτι
Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο; Τι προσέχουμε όταν πλένουμε παιδικά ρούχα;
- Κίνδυνος από βαρέα μέταλλα
Ένας ανερχόμενος διατροφικός κίνδυνος είναι τα βαρέα μέταλλα. Η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
- Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στο γραφείο
Το κύριο αίτιο της πρόκλησης ατυχημάτων στα γραφεία, είναι η αίσθηση του μέσου υπαλλήλου ότι στο γραφείο δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί. Πώς πετυχαίνουμε την ασφάλεια στο γραφείο;
- Υγιεινή της κατοικίας
H κατοικία μας, θα πρέπει να διευκολύνει την επιτέλεση της οικιακής εργασίας, και να συμβάλλει στη σωματική και ψυχική μας ανάπαυση.
- Κουνούπια στο αστικό περιβάλλον
Για να προστατευτούμε από το τσίμπημα των κουνουπιών θα πρέπει όταν απολαμβάνουμε έναν περίπατο σε μία περιοχή με πυκνή βλάστηση, να φορούμε ελαφριά μακρυμάνικα ρούχα, και να εφαρμόζουμε στα απροστάτευτα μέρη του σώματός μας εντομοαπωθητικά.
- Αντιμικροβιακός Χαλκός: Η νέα ελπίδα
Mέτρα όπως η υγιεινή των χεριών και προσφάτως η χρήση του Αντιμικροβιακού Χαλκού στις επιφάνειες αφής, έχουν περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη και μετάδοση μικροβιακών στελεχών, βακτηριδίων, ακόμα και ιών στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων.
- Γονίδια και Περιβάλλον: Αγώνας δρόμου ή παράλληλη πορεία;
Σε μία κοινωνία που οι άνθρωποι διαφέρουν έντονα μεταξύ τους ως προς τα κληρονομικά χαρακτηριστικά (σωματικά, πνευματικά, νοητικά), αναδεικνύεται μία έντονη συλλογικά ποικιλία του γονιδιώματός τους.
- Πώς προστατεύουμε το δάσος
Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.
- Δακρυγόνα: Οδηγός επιβίωσης
Η έκθεση στον καθαρό αέρα, αποτελεί το ‘αντίδοτο’ στα δακρυγόνα. Την επισήμανση αυτή κάνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε επιστημονικό άρθρο για τα δακρυγόνα.
- Ποια σχολεία προάγουν την υγεία
Το σχολείο καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, να αναπροσαρμόσει τα διδακτικά του προγράμματα, ώστε να αντανακλούν την κοινωνική μεταβολή, αλλά κυρίως να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο η προαγωγή της ψυχικής και βιολογικής υγείας, η εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη θα αποτελούν εχέγγυα για την αντισταθμιστική, δημοκρατική και ισότιμη παιδεία.
- Φυτοφάρμακα και παιδική υγεία
Αρκετές μελέτες εμπλέκουν φυτοφάρμακα ως αιτία αιματολογικών καρκίνων σε παιδιά (παιδικό λέμφωμα non-Hodgkin, λευχαιμία).
- Κλείστε τον οχετό!
Πολλές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα την βλαβερή επίδραση της στα παιδιά: επιθετική συμπεριφορά, παχυσαρκία, χαμηλή σχολική επίδοση, χρήση απαγορευμένων ουσιών, καπνού και οινοπνεύματος είναι μονάχα μερικές από τις συμπεριφορές και καταστάσεις που προάγει η τηλεόραση.
- Φυσική Επιλογή και Αρρώστια
Ο μεγάλος αριθμός και οι σοβαρές επιπτώσεις των κληρονομικών νοσημάτων γεννούν το ερώτημα γιατί η φυσική επιλογή δεν έχει εξουδετερώσει τα παθολογικά γονίδια, εφόσον δεν προάγουν την επιβίωση και την αναπαραγωγή.
- Ποιά είναι η ευθύνη του βιοϊατρικού μοντέλου
Το πρόβλημα της ιατρογενούς νοσηρότητας, καθώς και η σχετικά περιορισμένη συμβολή της ιατρικής επιστήμης στη βελτίωση των δεικτών υγείας και στην προαγωγή της υγείας, αποδίδεται από πολλούς στην ίδια τη φύση της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.
- Η επίδραση της οικογενειακής κατάστασης στην υγεία
Η οικογένεια, εκτός από την ασφάλεια, την καθοδήγηση και τη βοήθεια που προσφέρει στα μέλη της, επηρεάζει θετικά και την υγεία τους.
- Κοινωνικό περιβάλλον και υγεία
Η επίδραση της κοινωνικής συνοχής στην υγεία γίνεται ιδιαίτερα εμφανής τα τελευταία χρόνια και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
- Εξελικτική θεωρία και υγεία
Το ανθρώπινο είδος δημιουργήθηκε από τη γενετική μεταβολή και την περιβαλλοντική αναγκαιότητα και εξελίχθηκε μέσω της φυσικής επιλογής. Με την εμφάνισή του πριν από 100.000 περίπου χρόνια, ο άνθρωπος έκλεισε έναν μεγάλο κύκλο ζωής πάνω στη Γη, η οποία πρωτοεμφανίστηκε πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια.
- Καρκινογένεση από αμίαντο και η πρόληψή της
Η παρατεταμένη εισπνοή ινών αμιάντου προκαλεί μία χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων, την αμιάντωση, που χαρακτηρίζεται ως επαγγελματική νόσος.
- Αναπνευστικές επιδράσεις
Η δυσοσμία και η πτωχή ορατότητα του ρυπασμένου αέρα είναι αισθητικοί παράγοντες και η επίδραση τους στον άνθρωπο είναι συνήθως ψυχολογική. Παρόλα αυτά είναι δυνατόν να προκληθούν και άλλες φυσιολογικές ανωμαλίες που πιθανόν να οδηγήσουν σε ασθένειες.