Σύμφωνα με μια μελέτη, μια υψηλή δόση κρεατίνης βελτιώνει βραχυπρόθεσμα την απόδοση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια στέρησης ύπνου.

Η κρεατίνη, μία φυσική ουσία με πολύ σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, αποτελείται από τρία αμινοξέα: την αργινίνη, τη γλυκίνη και τη μεθειονίνη. Η κρεατίνη έχει ως βασικό ρόλο την διευκόλυνση της ανακύκλωσης της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), την ποσότητα ενέργειας του κυττάρου που βρίσκεται κυρίως στους μύες και τον ιστό του εγκεφάλου.

Στο πείραμα, 15 ενήλικες είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε τεστ κατά τη διάρκεια μιας νύχτας στέρησης ύπνου, εάν τους είχε χορηγηθεί προηγουμένως κρεατίνη. Ωστόσο, ο επικεφαλής της μελέτης Ali Gordjinejad από το ερευνητικό κέντρο Jülich προειδοποιεί να μην το επιχειρήσουμε ακόμη.

Ο Peter Young, ειδικός σε θέματα ύπνου στη Γερμανική Νευρολογική Εταιρεία, σχολιάζει ότι πρόκειται για μια πολύ καλή, εμπεριστατωμένη μελέτη που αποδεικνύει ότι η κρεατίνη καταρχάς λειτουργεί. Ωστόσο, η μελέτη δεν εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της αποδοτικότητας. Η στέρηση ύπνου δεν μειώνει μόνο την απόδοση του εγκεφάλου, αλλά βλάπτει και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ουσία κρεατίνη (που δεν πρέπει να συγχέεται με την κερατίνη στα μαλλιά και τα νύχια) παράγεται στο σώμα και απορροφάται κυρίως μέσω των ψαριών και του κρέατος. Πολλοί αθλητές τη χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τη μυϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη, 8 γυναίκες και 7 άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 28 ετών παρέμειναν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας και έπρεπε να διεκπεραιώσουν μικρά καθήκοντα, όπως η απομνημόνευση ζευγών λέξεων ή η επίλυση μαθηματικών. Σε όλους χορηγήθηκε κρεατίνη πριν από μια νύχτα και εικονικό φάρμακο πριν από μια άλλη.

Το αποτέλεσμα: ήδη από την τρίτη ώρα μετά τη λήψη της κρεατίνης παρατηρήθηκε θετική επίδραση στον μεταβολισμό του εγκεφάλου και στις γνωστικές επιδόσεις. Διαρκούσε έως και εννέα ώρες, στο τέλος της μελέτης. Η απόδοση της επεξεργασίας και η βραχυπρόθεσμη μνήμη βελτιώθηκαν σημαντικά, γράφει η ομάδα στο περιοδικό "Scientific Reports".

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδική φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού για να παρατηρήσουν πώς η στέρηση ύπνου και η κρεατίνη άλλαξαν τον μεταβολισμό του εγκεφάλου.

Η έλλειψη ύπνου μείωσε την ποσότητα μιας ένωσης κρεατίνης (φωσφορική κρεατίνη) στον εγκέφαλο που είναι σημαντική για την παροχή ενέργειας, λέει ο Gordjinejad. Η μείωση αυτή αποτράπηκε με τη χορήγηση υψηλής δόσης κρεατίνης.

Σύμφωνα με τον Gordjinejad, διάφορες μελέτες έχουν ήδη αναφέρει βελτιωμένες γνωστικές επιδόσεις μετά από παρατεταμένη χορήγηση κρεατίνης, για παράδειγμα σε ηλικιωμένους ή χορτοφάγους, οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν έλλειψη κρεατίνης.

Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι υγιείς άνθρωποι σε κατάσταση στρες - όπως η στέρηση ύπνου - μπορούν επίσης να επωφεληθούν όσον αφορά τις γνωστικές τους επιδόσεις βραχυπρόθεσμα.

"Φυσικά, το καλύτερο είναι να κοιμάστε αρκετά", λέει ο Gordjinejad. Ωστόσο, η κρεατίνη θα μπορούσε ίσως να γίνει ενδιαφέρουσα για τους ανθρώπους στους οποίους ανατίθενται απροσδόκητα καθήκοντα και στη συνέχεια πρέπει να εργάζονται μέχρι το πρωί, όπως οι πυροσβέστες.

Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί η επίδραση ακόμη και σε χαμηλότερες δόσεις των 4 έως 5 γραμμαρίων το πολύ.

Προς το παρόν, προειδοποιεί κατά της λήψης υψηλών δόσεων, καθώς αυτές μπορεί να επιβαρύνουν πολύ τα νεφρά και να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας. "Ωστόσο, αν μελλοντικές μελέτες δείξουν ενίσχυση των γνωστικών επιδόσεων ακόμη και σε χαμηλότερες δόσεις, η κρεατίνη θα μπορούσε να γίνει ένας σοβαρός ανταγωνιστής του καφέ κατά τη διάρκεια μακρών εργασιακών νυχτών".

Στη μελέτη χορηγήθηκαν 0,35 γραμμάρια κρεατίνης ανά κιλό σωματικού βάρους - αυτό θα ήταν 28 γραμμάρια για ένα άτομο που ζυγίζει 80 κιλά.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τα χρησιμοποιήσουμε, δήλωσε ο Young.

Η στέρηση ύπνου δεν αφορά μόνο την απόδοση του εγκεφάλου, αλλά και μια σωματικά σχετική βλάβη. Το καρδιαγγειακό σύστημα παραμένει υπό συνεχή πίεση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές προσβολές.

Επιπλέον, η μελέτη εξέτασε μόνο τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις και όχι τη μακροπρόθεσμη μαθησιακή επιτυχία, όπως το κατά πόσον το λεξιλόγιο των λατινικών μπορεί να αναπαραχθεί και την επόμενη ημέρα. "Χρειάζεται ύπνος για την εδραίωση του μαθησιακού περιεχομένου", τονίζει ο Young, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου.

Η μελέτη ήταν μεθοδολογικά άρτια και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, σχολιάζει την ανάλυση ο Ulrich Ettinger από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

"Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, θα ενδείκνυται η εφάπαξ ή ίσως περιστασιακή χρήση κρεατίνης για την οξεία στέρηση ύπνου". Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα πρέπει πρώτα να επαναληφθούν με περισσότερα πειραματόζωα και χαμηλότερες δόσεις.

Σε μια μελέτη εγκεφαλικών επιδόσεων που διεξήγαγε η ομάδα του, οι αρνητικές παρενέργειες της κρεατίνης εμφανίστηκαν ακόμη και σε πολύ χαμηλότερες δόσεις, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. "Συνολικά, παρά τα συναρπαστικά αυτά αποτελέσματα, εξακολουθεί να είναι αμφίβολο αν η χρήση της κρεατίνης για την απόδοση του εγκεφάλου μπορεί να συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη