Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010, 07:01Γυναίκα, 37 χρονών, 98 κιλά, 180 ύψος
Ιστορικό
Είμαι άντρας ετώ 37. Έχω κληρονομικό ιστορικό χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέως. Μέχρι πριν μήνες ρύθμιζα τα 2 πρώτα με χάπι και σωστή διατροφή και διακοπή του καπνίσματος. Ο γιατρός δοκιμαστικά μου ”έκοψε” το χάπι για 5 μηνες και τώρα έπειτα από διακοπές, όπου ομολογουμένως παρεκτράπην, έχω όχι μόνο χοληστερίνη(268) και τριγλυκερίδια(365) αλλά και ουρικό οξύ(8). Τι να κάνω? Έχουμε θορυβηθεί πολύ εγώ και η γυναίκα μου, δεδομένου ότι θέλουμε να αποκτήσουμε παιδί και φοβόμαστε μήπως επηρεαστεί η εγκυμοσύνη από τα χάπια που θα πρέπει να παίρνω. Ευχαριστώ
Ερώτηση
Πως να ”ρίξω” χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και ουρικό οξύ?
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010, 07:01
Γενικές συστάσεις Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα (διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες). Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα). Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή σας. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά. Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε πουλερικά και ψάρια στις ποσότητες που ορίζονται από τον κλινικό διαιτολόγο. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της μέρας. Προσπαθήστε να αποκτήσετε σταδιακά και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αποφύγετε απότομη απώλεια βάρους. Αποφύγετε μεγάλα και βαριά γεύματα αργά τη νύχτα. Τρόφιμα που επιτρέπονται Γάλα Γιαούρτι Τυρί Αβγά Ψωμί άσπρο Δημητριακά (όχι τα ολικής αλέσεως) Ζυμαρικά Λαχανικά – εκτός από τα απαγορευμένα (βλέπε παρακάτω) Φρούτα Ξηροί καρποί – εκτός από τα αμύγδαλα Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον Ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), αστακός, καβούρια στρείδια Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, κουνουπίδι, σπαράγγια Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά Τρόφιμα που απαγορεύονται Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης Εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, σάλτσες κρέατος, γλυκάδια Κυνήγι, χήνα Αμύγδαλα Θαλασσινά (μύδια, χτένια, αυγοτάραχο), σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες Μαγιά